Pecivo s sadjem in beljakovo peno
Print Friendly, PDF & Email

Pecivo s sadjem in beljakovo peno v sebi združuje tri plasti: čokoladno dno, prekrito s sadjem, čez pa kot oblak rahla beljakova pena. Pripravljeno je zelo enostavno in hitro, naredimo ga lahko malodane spotoma, medtem, ko kuhamo kosilo. Ali pa, ko čakamo na goste, ki so se nepričakovano najavili na obisk.

Sadje, ki ga bomo uporabili je lahko vsakič drugačno. Jaz sem tokrat uporabila kaki vanilja, vi pa kakor želite. Tudi z jagodami je odlično, pa jabolki, hruškami, breskvami … tudi ananas se mu odlično poda. Poskusite in se posladkajte s pecivom s sadjem in beljakovo peno tudi vi. In naj vam nekaj prišepnem, še malce mlačno je … ufff, fantastično!

Pripomočki za pecivo s sadjem

 • električni mešalnik
 • pekač premera 13 * 30 centimetrov

Sestavine za pecivo s sadjem

Za testo:

 • 150 g gladke bele moke
 • 150 g masla sobne temperature
 • 100 g sladkorja
 • 1 zavojček vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
 • 7 g pravega grenkega kakava v prahu
 • 3 rumenjaki (jajca naj bodo velikosti L)
 • 4 g pecilnega praška (1/3 zavojčka)

Za sadno oblogo:

 • cca. 200 g poljubnega sadja (v mojem primeru 1 kaki vanilja)

Za beljakovo peno:

 • 3 beljaki
 • 1 zavojček vaniljevega sladkorja

Priprava peciva s sadjem in beljakovo peno

Maslo mora biti zmehčano, sobne temperature, zato ga vsaj pol ure preden se lotimo priprave peciva s sadjem vzamemo iz hladilnika.

Pečico nastavimo na 170 °C (ventilacija) in se lotimo priprave testa.
Zmehčano maslo, sladkor in vaniljev sladkor odmerimo v skledo, dodamo še 3 rumenjake (beljake shranimo za kasneje) in vse skupaj z električnim mikserjem dobro zmešamo skupaj.

Dodamo še moko, kateri smo primešali pecilni prašek in grenki kakav. Če boste uporabili navadni kakav (namenjen za napitek), ki je že sam po sebi sladek, v samo testo dodajte manj sladkorja. Dobimo gostejše testo, ki ga, najlažje s pomočjo žlice ali silikonske lopatke, prenesemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in ga čim bolj enakomerno porazdelimo po njem. Najlažje ga bomo porazdelili kar s pomočjo prstov, saj je testo dokaj gosto.

Potisnemo v pečico, ki se je medtem že ogrela na 170 °C (ventilacija) in pečemo 25 minut.

Medtem pripravimo sadje. V mojem primeru je bil to kaki, ki sem ga razpolovila in narezala na tanke rezine.  Stepemo tudi trden sneg iz beljakov, ki mu dodamo vaniljev sladkor. Kako vemo, da je sneg dovolj stepen? Ko obrnemo posodo z beljakovim snegom na glavo oziroma jo nekoliko nagnemo, le-ta ostane na mestu.

Po 25 minutah vzamemo testo iz pečice in ga obložimo s sadjem, čez pa premažemo še sneg iz beljakov. Vrnemo v pečico in pečemo še 15 minut, pri enaki temperaturi. Sneg, ki je na vrhu in predstavlja beljakovo peno se mora lepo zlato rjavo zapeči.

Pečeno pecivo s sadjem in beljakovo peno pustimo v pekaču, da se ohladi, nato pa ga narežemo na rezine ali poljubno velike koščke, ki bodo primerni grižljaju ali dvema in postrežemo.

Uživajte v okusih in plasteh peciva s sadjem in beljakovo peno.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor