Pečeni bananini žličniki z datlji in orehi
Print Friendly, PDF & Email

Včasih se mi zgodi, da mi doma ostajajo banane in takrat iščem razne rešitve, kako bi jih porabila. Na takšen način so nastali tudi pečeni bananini žličniki z datlji in orehi. Priporočam jih predvsem za zajtrk (2 žličnika) ali za dopoldansko malico (1 žličnik), vendar ne v istem dnevu, da v telo ne vnesemo preveč sladkorja. Priporočam jih tudi tistim, ki opravljajo fizično delo in potrebujejo veliko energije, vendar ne več kot 3 žličnike dnevno. 1 žličnik vsebuje 95 kalorij: 2 grama maščob (nasičenih maščob skoraj ni), 15 gramov ogljikovih hidratov (od tega 6 gramov sladkorja) in 3 grame beljakovin.

Pečeni bananini žličniki z datlji in orehi – pripomočki:

  • pekač velikosti 45 x 36 x 5 cm (pekač od pečice)

Pečeni bananini žličniki z datlji in orehi – sestavine

Za približno 25 žličnikov:

  • 300 g pirine polnozrnate moke
  • 3 banane
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vaniljin sladkor
  • 100 g dateljnov
  • 2 jajci
  • 50 g mletih orehov

Pečeni bananini žličniki z datlji in orehi – postopek

Pečico nastavimo na 180 stopinj Celzija in na program za enakomerno pečenje (klasična pečica), dateljne narežemo na zelo majhne koščke.

V veliko skledo, s cedilom, presejemo moko in pecilni prašek.

Moki dodamo vaniljin sladkor, orehe in narezane dateljne ter vse skupaj s kuhalnico dobro premešamo.

V srednje veliki skledi z vilico razžvrkljamo jajci. Banane narežemo na majhne koščke, jih dodamo jajcem in z vilico vse skupaj dobro premešamo.

Mokre sestavine dodamo suhim sestavinam in vse skupaj najprej zelo dobro premešamo s kuhalnico, nato pa še z rokami, da dobimo enotno zmes.

V pekač damo papir za peko in nato z dvema jedilnima žlicama oblikujemo žličnike, ki jih polagamo na papir za peko. Pri tem pazimo, da je med vsakim žličnikom za vsaj en prst prostora, ker bodo le-ti med peko narasli.

Pekač z žličniki damo v pečico in jih pečemo 13 minut na srednji rešetki. Po tem času jih vzamemo iz pečice ter jih prestavimo v posodo s pokrovom, kjer jih tudi hranimo.

Nasvet
Kdor bi rad manj sladke žličnike lahko datlje izpusti, saj so le-ti zelo sladki.

Naj vam teknejo! 🙂

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Vesna

Sem univerzitetno diplomirana sociologinja z opravljenim strokovnim izpitom za vzgojo in izobraževanje. Trenutno sem zaposlena kot spremljevalka gibalno ovirane učenke. Zelo rada kuham, zumbam, pojem in kofetkam. Sem zelo pozitivna, vztrajna, delavna, energična in trmasta oseba.

Dodaj odgovor