Pečeni bananini žličniki z datlji in orehi
Včasih se mi zgodi, da mi doma ostajajo banane in takrat iščem razne rešitve, kako bi jih porabila. Na takšen način so nastali tudi pečeni bananini žličniki z datlji in orehi. Priporočam jih predvsem za zajtrk (2 žličnika) ali za dopoldansko malico (1 žličnik), vendar ne v istem dnevu, da v telo ne vnesemo preveč sladkorja. Priporočam jih tudi tistim, ki opravljajo fizično delo in potrebujejo veliko energije, vendar ne več kot 3 žličnike dnevno. 1 žličnik vsebuje 95 kalorij: 2 grama maščob (nasičenih maščob skoraj ni), 15 gramov ogljikovih hidratov (od tega 6 gramov sladkorja) in 3 grame beljakovin.
Pečeni bananini žličniki z datlji in orehi – pripomočki:
- pekač velikosti 45 x 36 x 5 cm (pekač od pečice)
Pečeni bananini žličniki z datlji in orehi – sestavine
Za približno 25 žličnikov:
- 300 g pirine polnozrnate moke
- 3 banane
- 1 pecilni prašek
- 1 vaniljin sladkor
- 100 g dateljnov
- 2 jajci
- 50 g mletih orehov
Pečeni bananini žličniki z datlji in orehi – postopek
Pečico nastavimo na 180 stopinj Celzija in na program za enakomerno pečenje (klasična pečica), dateljne narežemo na zelo majhne koščke.
V veliko skledo, s cedilom, presejemo moko in pecilni prašek.
Moki dodamo vaniljin sladkor, orehe in narezane dateljne ter vse skupaj s kuhalnico dobro premešamo.
V srednje veliki skledi z vilico razžvrkljamo jajci. Banane narežemo na majhne koščke, jih dodamo jajcem in z vilico vse skupaj dobro premešamo.
Mokre sestavine dodamo suhim sestavinam in vse skupaj najprej zelo dobro premešamo s kuhalnico, nato pa še z rokami, da dobimo enotno zmes.
V pekač damo papir za peko in nato z dvema jedilnima žlicama oblikujemo žličnike, ki jih polagamo na papir za peko. Pri tem pazimo, da je med vsakim žličnikom za vsaj en prst prostora, ker bodo le-ti med peko narasli.
Pekač z žličniki damo v pečico in jih pečemo 13 minut na srednji rešetki. Po tem času jih vzamemo iz pečice ter jih prestavimo v posodo s pokrovom, kjer jih tudi hranimo.
Naj vam teknejo! 🙂