Odlični mehki buhteljni
Odlične mehke buhteljne lahko postrežemo za zajtrk, malico ali kot sladico k popoldanski kavici ali čaju. Njihov slasten okus in mehkoba vam bodo ostali v spominu, zato si jih boste znova in znova zaželeli. Predlagam, da si recept kar shranite, da bo vedno pri roki.
Odlični mehki buhteljni – pripomočki:
- pekač 36 x 21 cm
- robot ali ročni električni mikser
Odlični mehki buhteljni – sestavine:
Navedene sestavine zadoščajo za 20 buhteljnov
Testo:
- 800 g namenske moke za kvašeno testo
- 10 g suhega kvasa (ali 30 g svežega)
- 400 ml mlačnega mleka
- 1 celo jajce + 1 jajčni rumenjak
- 100 ml olja
- 50 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 6 g soli
- naribana limonina lupinica
- 1 žlica ruma (ni obvezno)
Nadev:
- 350 g marmelade oz. odvisno kako bogat nadev želite (pri nas imamo radi veliko marmelade v buhteljnih)
In še:
- 1 žlička masla za premaz po peki
- 1 žlička sladkorja v prahu za posip
Odlični mehki buhteljni – postopek:
V posodo za mešanje vlijemo mlačno mleko in dodamo suhi kvas. Rahlo premešamo in pustimo minutko ali dve, samo toliko, da se kvasovke prebudijo. Nato dodamo vse ostale sestavine, razen moke. Premešamo.
Če bomo uporabili sveži kvas, najprej naredimo kvasec, nato naprej vse enako.
Predlagam, da mešamo na robota. Če ga nimamo, uporabimo ročni električni mikser in uporabimo metlice za testo. Moko med mešanjem dodajamo postopoma.
Ko je testo temeljito pregneteno, ga pustimo v posodi, da vzhaja in podvoji volumen. Posodo pokrijemo s krpo. Načeloma je ena ura dovolj, da testo naraste in podvoji volumen.
Delovni pult pomokamo z ostro moko in nanj predenemo vzhajano testo. Testo razdelimo na 20 enako težkih kupčkov. Pri meni je vsak tehtal 71 g.
Kos testa s prsti rahlo sploščimo in nanj položimo žličko marmelade. Nato konce testa zlepimo in oblikujemo kroglico oz. buhteljn. Podobno kot bi delali krofe.
Če vam je ljubše valjanje, lahko testo zvaljate, izrežete kvadrate, katere obložite z marmelado in jih zaprete na enak način kot pri prej opisanem postopku. Meni osebno je veliko ljubše in lažje po zgornjem postopku brez valjanja.
Oblikovane buhteljne polagamo v pekač, katerega smo naoljili in potrosilo z ostro moko.
Buhteljne v pekaču pustimo vzhajati, vendar ne več kot 30 minut.
Odlične mehke buhteljne pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke, 35 do 40 minut. Buhteljne po 15-ih minutah peke, s pomočjo čopiča, premažemo z mlačno vodo. Če bi se vam zdelo, da bi na vrhu hoteli preveč potemnet, jih prekrijte z alu folijo.
Pečene buhteljne še vroče premažemo z maslom in jih pustimo v pekaču še 10 minut. Nato buhteljne zvrnemo iz pekača na rešetko in jih pustimo, da se ohladijo.
Ponudimo ohlajene ali še malo mlačne. Jaz obožujem še malo tople. Po vrhu jih posipamo s sladkorjem v prahu.
Naj vam teknejo!
Če imate radi buhteljne, predlagam še recept za buhtlje z dodatkom kisle smetane: