Noro dobri razpokančki
Print Friendly, PDF & Email

Prijateljica mi je nekega dne prinesla več vrst domačih piškotov. Vsi so bili odlični, ampak meni najboljši so bili razpokančki. Odločili sva se, da jih bova skupaj pripravili in tako je nastal recept za noro dobre razpokančke. Prijateljici se moram iz srca zahvaliti, da mi je posredovala recept, ki sem ga nato malo priredila po svojem okusu.

noro dobri razpokančki

Noro dobri razpokančki – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • multipraktik
  • velika skleda
  • ročni mešalnik
  • kuhalnica
  • cedilo
  • pekač
  • peki papir
  • alu folija
  • pečica

Noro dobri razpokančki – sestavine:

(za približno 40 razpokančkov)

Masa za razpokančke:

  • 80 g moke (pšenično bela tip 500)
  • 1 pecilni prašek (10 g)
  • 30 g sladkih drobtin (glej opombe)
  • 180 g jedilne čokolade
  • 105 g mletih lešnikov
  • 105 g mletih mandeljnovnoro dobri razpokančki
  • 105 g mletih orehov
  • 30 g grenkega kakava
  • 3 jajca
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljin sladkor

Za povaljanje razpokančkov:

  • 80 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljin sladkor

Noro dobri razpokančki – postopek

Jedilno čokolado drobno zmeljemo v multipraktiku.

Jajca, sladkor in vaniljin sladkor penasto umešamo z ročnim mešalnikom.

Jajčni zmesi dodamo čokolado in premešamo s kuhalnico.

Moki dodamo pecilni prašek in ju skozi cedilo presejemo v jajčno zmes s čokolado ter premešamo.

noro dobri razpokančki

Dodamo sladke drobtine, oreščke in kakav ter vse skupaj zelo dobro premešamo s kuhalnico.

noro dobri razpokančki

Pečico segrejemo na 150 stopinj Celzija; v pekač damo peki papir in delavno površino malo navlažimo ter nanjo “zalepimo” alu folijo. Na folijo potresemo sladkor, kateremu smo primešali še vaniljin sladkor (za povaljanje).

Iz mase za razpokančke oblikujemo kroglice v velikosti oreha, ki pa morajo biti po velikosti približno enake, ter jih povaljamo  v sladkorju. Masa je zelo lepljiva, zato si med oblikovanjem kroglic večkrat navlažimo roke.

noro dobri razpokančki

Kroglice nato zložimo v pekač, obložen s peki papirjem, med njimi pa moramo pustiti nekaj prostora, saj bodo razpokančki med peko narasli.

noro dobri razpokančki

Pekač s kroglicami damo v ogreto pečico in pečemo s programom za enakomerno pečenje 18 minut na srednjem vodilu. Pečene razpokančke vzamemo iz pekača skupaj s peki papirjem ter jih odložimo na pult ter počakamo, da se ohladijo. Pečeni razpokančki so takoj po peki zelo mehki, vendar ko se ohladijo se malo strdijo.

noro dobri razpokančki

Ohlajeni noro dobri razpokančki so pripravljeni, da se z njimi posladkamo.

Opombe
Sladke drobtine dobimo tako, da zmeljemo piškote. Sama sem uporabila vanilijeve rogljičke. Uporabimo lahko tudi druge vrste oreščkov. Če pekač navlažimo, se bo peki papir bolje oprijel le-tega.

Naj vam teknejo! 🙂

 

 

Ocena:
Skupaj: 33 Povprečno: 4.2]

Vesna

Sem univerzitetno diplomirana sociologinja z opravljenim strokovnim izpitom za vzgojo in izobraževanje. Trenutno sem na osnovni šoli zaposlena kot spremljevalka gibalno oviranega učenca in kot administrator. Zelo rada kuham, hodim na fitnes, pojem in kofetkam. Sem zelo pozitivna, vztrajna, delavna, energična in trmasta oseba.

Dodaj odgovor