Mousse iz temne čokolade in karamele
Mousse iz temne čokolade in karamele je lahek in hiter recept, za kremo posebnega okusa, ki ji ga dajeta karamela in skrivna sestavina, solni cvet.
Pripomočki za mousse iz temne čokolade in karamele
- večja in manjša skleda
- 2 lonca
- metlica
- električni mešalnik
- servirni kozarci
Sestavine za mousse iz temne čokolade in karamele
Za 5-6 kozarcev:
- 150 g karamelne omake, ki vedno uspe
- 300 ml smetane za stepanje
- 85 g temne čokolade
- 2 g solnega cveta
- zrna lešnikovega krokanta
Postopek za mousse iz temne čokolade in karamele
Karamela, ki vedno uspe je odlična za pripravo te sladice.
Seveda, pa kdor je nima že pripravljene in si želi sladico pripraviti na hitro naj vzame 90 g sladkorja v prahu, 50 ml smetane za stepanje in 30 g masla.
V ponev potresete sladkor in počakajte dokler ne dobite lepega zlatega karamela. Nato ponev umaknete z ognja, primešate ji mrzlo maslo in smetano za stepanje, tako se tudi ustavi karamela. Dobro premešajte in pustite, da se ohladi in ko bo popolnoma hladna ste pripravljeni za pripravo naše sladice. Pazite, da se pri pripravi karamele ne opečete.
V večjo skledo damo karamelno omako, ki vedno uspe. Na “bagnomaria”, oziroma nad vodno soparo stalimo temno čokolado. Ko je čokolada staljena ji primešamo našo skrivno sestavino, solni cvet.
Staljeno temno čokolado z dodanim solnim cvetom stresemo v skledo s karamelno omako in ju dobro zmešamo.
V manjši skledi stepemo smetano na tri četrt, kar pomeni, da jo stepemo tako, da ni trdna smetana.
Vzamemo skledo v kateri imamo zmešano staljeno čokolado in karamelo, dodamo ji dve žlici stepene smetane in hitro premešamo, da dobimo zmes z malo bolj rahlo teksturo.
Dobljeni zmesi primešamo preostalo smetano in jo počasi od spodaj navzgor premešamo tako, pazimo, da smetana ne pade dol ampak ostane polna zraka, ki naredi fin mousse.
Tako dobljeno musse iz temne čokolade in karamele preložimo v servirne kozarce in jih postavimo v hladilnik vsaj za 2 ure preden jih serviramo.
Za piko na i lahko mousse okrasimo s hrustljavimi zrni lešnikovega krokanta ali pa posipom po želji.
Dober tek!