Karamelna omaka, ki vedno uspe!
Print Friendly, PDF & Email

Karamelna omaka, ki vedno uspe je super recept, ker z njim ni strahu, da bi se močno opekli med mešanjem brbotajočega sladkorja, pa tudi ni strahu, da bi se karamel zažgal in da bi morali ponavljati postopek.

karamelna omaka, ki vedno uspe_1

Preprosta in učinkovita priprava Karamelne omake, ki vedno uspe ima samo eno veliko slabost, traja kar nekaj ur. Seveda pa z malo planiranja lahko tudi to spremenimo v prednost tako, da karamelno omako pripravimo v naprej.

Pripomočki za pripravo karamelne omake

  • lonec vode
  • papirnate brisače
  • štedilnik

Sestavine za pripravo karamelne omake

  • zgoščeno sladkano mleko

Postopek za pripravo karamelne omake

Edina sestavina, ki jo potrebujemo za to karamelno omako, ki vedno uspe je zgoščeno sladkano mleko, ki pa mora biti nujno v pločevinki. V prodaji se dobi zgoščeno sladkano mleko tudi v plastičnih tubah, a za našo pripravo ne pride v poštev.

Zgoščeno sladkano mleko.
Zgoščeno sladkano mleko.

Pa začnimo! Zaprto pločevinko zgoščenega sladkanega mleka položimo v lonec, v katerega smo na dno položili nekaj papirnatih brisač. Papirnate brisače rabimo zato, ker preprečujejo, da bi pločevinka zgoščenega sladkanega mleka poskakovala v loncu.

Karamelna oamka, ki vedno uspe_2

Pločevinko zgoščenega sladkanega mleka v loncu prelijemo z vodo tako, da je pločevinka popolnoma pod vodo.

Karamelna oamka, ki vedno uspe_4

Lonec postavimo na ogenj, da zavre in pustimo rahlo vreti tri ure.

Karamelna oamka, ki vedno uspe_6

Po treh urah je Karamelna omaka, ki vedno uspe, kuhana. Pločevinko zgoščenega sladkanega mleka pustimo zaprto, dokler se ne ohladi popolnoma.

Karamelna omaka, ki vedno uspe je pripravljena za uporabo. Karamelno omako lahko uporabimo kot nadev, za preliv za sladolede, strjenke, kreme, kot tudi za pripravo le teh. Karamelna omaka je enkratna tudi kot nadev čokoladnih pralinejev.

karamelna omaka, ki vedno uspe

Nasveti
Karamelna omaka, ki vedno uspe je super osnova za karamelne kreme. Te lahko pripravimo tako, da karamelni omaki primešamo mascarpone sir ali Philadelphio namaz ali pa penasto stepeno maslo. Karamelno kremo z mascarpone sirom naredimo tako, da vzamemo 150 g karamelne omake in 250 g mascarpone sira. Najprej vmešamo eno žlico sira v karamelno omako, da dobimo podobno teksturo sira in tako se izognemo grudicam, nato počasi primešamo karamelno omako v mascarpone. Karamelno kremo s Philadelphio naredimo na isti način samo, da porabimo 150 g sira za vsakih 100 g karamelne omake. Kadar si zaželimo “light” verzijo karamelne kreme pa primešamo karamelni omaki grški jogurt v razmerju 1:1 ali pa kislo smetano v razmerju 1:2. Vse te kreme naredimo kar s kuhalnico, ker nam z električnim mešalnikom kreme lahko ponorijo.

In zdaj pridno na delo. 🙂

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor