Karamelna omaka, ki vedno uspe!
Karamelna omaka, ki vedno uspe je super recept, ker z njim ni strahu, da bi se močno opekli med mešanjem brbotajočega sladkorja, pa tudi ni strahu, da bi se karamel zažgal in da bi morali ponavljati postopek.
Preprosta in učinkovita priprava Karamelne omake, ki vedno uspe ima samo eno veliko slabost, traja kar nekaj ur. Seveda pa z malo planiranja lahko tudi to spremenimo v prednost tako, da karamelno omako pripravimo v naprej.
Pripomočki za pripravo karamelne omake
- lonec vode
- papirnate brisače
- štedilnik
Sestavine za pripravo karamelne omake
- zgoščeno sladkano mleko
Postopek za pripravo karamelne omake
Edina sestavina, ki jo potrebujemo za to karamelno omako, ki vedno uspe je zgoščeno sladkano mleko, ki pa mora biti nujno v pločevinki. V prodaji se dobi zgoščeno sladkano mleko tudi v plastičnih tubah, a za našo pripravo ne pride v poštev.
Pa začnimo! Zaprto pločevinko zgoščenega sladkanega mleka položimo v lonec, v katerega smo na dno položili nekaj papirnatih brisač. Papirnate brisače rabimo zato, ker preprečujejo, da bi pločevinka zgoščenega sladkanega mleka poskakovala v loncu.
Pločevinko zgoščenega sladkanega mleka v loncu prelijemo z vodo tako, da je pločevinka popolnoma pod vodo.
Lonec postavimo na ogenj, da zavre in pustimo rahlo vreti tri ure.
Po treh urah je Karamelna omaka, ki vedno uspe, kuhana. Pločevinko zgoščenega sladkanega mleka pustimo zaprto, dokler se ne ohladi popolnoma.
Karamelna omaka, ki vedno uspe je pripravljena za uporabo. Karamelno omako lahko uporabimo kot nadev, za preliv za sladolede, strjenke, kreme, kot tudi za pripravo le teh. Karamelna omaka je enkratna tudi kot nadev čokoladnih pralinejev.
In zdaj pridno na delo. 🙂