Mehki piškoti s koščki čokolade
Zelo so mi všeč piškoti: “chocolate chip cookies” oziroma slavni piškoti s koščki čokolade, vendar me pri kupljenih moti to, da so pretrdi. Piškoti v tem receptu pa so mehki in čokolada se lepo stopi v ustih. Edina njihova pomanjkljivost je, da jih prehitro zmanjka.
Mehki piškoti s koščki čokolade – pripomočki:
- 2 posodi za mešanje
- metlica za mešanje
- lonček za segrevanje masla
- večji nož
- deska za sekljanje
- žlica za sladoled
- pekač
- plastična folija
Mehki piškoti s koščki čokolade – sestavine:
- 280 g pšenične moke
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 2 čajni žlički koruznega škroba
- 1 čajna žlička soli
- 170 g masla
- 135 g rjavega sladkorja
- 100 g sladkorja
- 2 jajci
- 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
- 200 g (temne) čokolade
- po želji 100 g čokolade za okrasitev
Mehki piškoti s koščki čokolade – postopek:
Najprej narežemo čokolado na manjše koščke.
Nato v lončku na ognju ali v mikrovalovki stopimo maslo in pustimo, da se ohladi.
V drugi posodi zmešamo moko, sodo bikarbono, koruzni škrob in sol in jo postavimo na stran.
Ohlajenemu maslu dodamo najprej rjavi sladkor in nato še beli sladkor ter zmešamo.
Nato dodamo eno jajce in ponovno zmešamo in nato še drugo in zmešamo, dodamo še vaniljev ekstrakt in ponovno dobro premešamo.
V tekočo zmes dodamo suho zmes in z žlico zmešamo.
V zmes dodamo čokolado in premešamo.
Potem posodo pokrijemo s plastično folijo in postavimo v hladilnik. Maso pustimo v hladilniku čez noč ali vsaj 3 ure.
Ko vzamemo maso iz hladilnika, pečico prižgemo na 165° C in na pekač postavimo peki papir. Maso nalagamo na peki papir s pomočjo žlice za sladoled in jih postavljamo dovolj narazen, da se med peko ne sprimejo. Dobimo približno 24-30 kosov.
Pečemo 11-13 minut. Med tem narežemo dodatne koščke za okrasitev. Ko so piškoti pečeni, jim dodamo koščke čokolade in pustimo, da se ohladijo.
Ko po celi hiši zadiši po sveže pečenih piškotih, boste težko počakali, da se čisto ohladijo.
Dober tek 🙂