Lešnikovo čokoladni hrustljavčki
Kadar imamo pri roki dobre, hrustljavo pražene lešnike in temno čokolado, bo tale recept kot nalašč za peko res božansko dobrih piškotov!
Lešnikovo čokoladni hrustljavčki niso zahtevni za pripravo, zato se lahko opogumijo tudi tisti, ki so manj uki peke in z njimi presenetijo svoje najbližje.
Pripomočki za lešnikovo čokoladni hrustljavčki:
- električni mešalnik
- papir za peko
- pečica
Sestavine za lešnikovo čokoladni hrustljavčki:
Za 45 do 50 piškotov:
- 200 g temne čokolade (poljubne)
- 200 g praženih lešnikov
- 120 g moke
- 120 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- 1/2 čajne žličke vanilin paste ali 1 vanilin sladkor
- 3 g pecilnega praška
- 1 ščepec soli
Postopek za lešnikovo čokoladni hrustljavčki:
Vse sestavine si pripravimo na sobno temperaruro. Maslo pustimo izven hladilnika vsaj 30 minut, da se zmehča.
Maslo sobne temperature, sladkor v prahu ter vanilin pasto ali vanilin sladkor penasto umešamo. Dobiti moramo enotno masleno maso in takrat v to maso dodamo še jajce in vse še enkrat dobro umešamo z električnim mešalnikom.
Moko in pecilni prašek presejemo skozi drobno sito in premešamo. Sedaj to počasi med miksanjem dodajamo masleni masi.
Lešnike in čokolado na drobno nasekljamo z nožem ali uporabimo kakšen rezalnik. Vendar pazimo, da od obeh sestavin še vedno ostanejo drobni koščki. Ročno ali na najmanjši stopnji mešalnika oboje vmešamo v maso.
Dobljeno maso postavimo v hladilnik za najmanj 30. minut do 2 uri. Nato oblikujemo kroglice v velikosti 1 čajne žličke mase (približno 15 g) in jih polagamo na pekač, ki smo ga prekrili s papirjem za peko.
V naprej ogreti klasični (ne ventilacijski) pečici na 180 °C, pečemo lešnikovo čokoladne hrustavčke približno 12 do 13 minut. Ker se pečice med seboj razlikujejo, zadnjih par minut peke vedno budno spremljamo dogajanje v pečici.
Ko so piškoti rahlo zlato – rjavo obarvani jih takoj vzamemo iz pečice.
1 minuto jih še pustimo na pekaču, da malce otrdijo, nato jih kar s papijem za peko prestavimo na hladno površino.
Postrežemo jih lahko takoj, ko so ohlajeni. Počakajo pa tudi par tednov v dobro zaprti posodi za piškote. Če nam karkoli nagaja pri peki, svetujem da si preberete Nasvete pri peki piškotov.
Dober tek 🙂