Kot Planica ledene rezine – lchf
Print Friendly, PDF & Email

Sladica je kot nalašč za vroče, poletne dni. V bistvu ni pecivo, pa tudi sladoled ne. Je nekaj vmes med kremnimi rezinami in sladoledom. Po videzu na prvi pogled,  zelo spominja na sladoled Planica in tudi okus ne zaostaja veliko. Kot Planica ledene rezine so primerne za vse, ki se prehranjujejo po lchf normativih, čeprav jih lahko pripravite tudi z belim sladkorjem.

Kot Planica ledene rezine – lchf – pripomočki:

  • tehtnica
  • električni sekljalnik
  • električni mešalec
  • žlica
  • pekač mere 29 cm x 18 cm
  • peki papir

Kot Planica ledene rezine – lchf – sestavine:

Podlaga iz oreščkov:

  • 100 g lešnikov
  • 100 g orehov
  • 100 g stopljenega masla
  • 2 žlici sladila sukrin v prahu (ali podobnega)

Krema:

  • 350 ml sladke smetane
  • 350 ml maskarpone sira
  • 4 žlice sladila sukrin v prahu (oz. količina po želji)
  • par kapljic pomarančne arome
  • par kapljic malinove arome

Čokoladna krema (puding):

  • 250 ml sladke smetane
  • 200 ml vode
  • 3 do 4 žlice sladila sukrin v prahu
  • 3 žlice grenkega kakava
  • 2 žlički glukomanan moke

Puding lahko naredimo že dan poprej po postopku tukaj.

Kot Planica ledene rezine – lchf – postopek:

Najprej se lotimo podlage iz oreščkov. V sekljalniku zmeljemo v moko lešnike in orehe.

Ko smo dobili fino zmlete oreščke, dodamo sladilo sukrin v prahu in stopljeno maslo. Vse skupaj ponovno premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo in premešajo.

Če imamo pekač kateremu lahko nastavljamo mere, uporabimo tega in mu za dno položimo peki papir. Če takšnega pekača nimamo, izberemo primernega in ga tudi obložimo s peki papirjem, ker bo s peki papirjem sladico kasneje lažje prenesti iz pekača. Zmlete oreščke enakomerno porazdelimo po celotnem dnu pekača. Pomagamo si z žlico ali kar z rokami. Pekač za pol ure prestavimo v hladilnik.

Sedaj se lotimo kreme. V posodo za mešanje prelijemo sladko smetano in dodamo sladilo sukrin in par kapljic pomarančne arome. Pomarančna aroma bo kremi dvignila okus in svežino in zato jo zelo priporočam. Brez nje je okus samo kremast in sladek. Vse skupaj premešamo z električnim mešalcem, samo toliko, da smetana postane kremna.

Ko je smetana postala kremna, dodamo še maskarpone sir in mešamo toliko časa, da krema postane kompaktna. Vmes lahko kremo poskusimo in po želji še sladkamo.

Kremo iz sladke smetane in maskarpone sira razdelimo na dva enaka dela, pri tem si pomagamo s tehtnico. Prvi del kreme enakomerno premažemo čez oreščkovo dno.

Čez kremo iz sladke smetane in maskarpone sira sedaj pazljivo premažemo čokoladni puding, katerega lahko pripravimo že en dan prej in ga hranimo v hladilniku. Čokoladni puding pripravimo po receptu tukaj.

V drugi del kreme iz sladke smetane in maskarpone sira sedaj primešamo par kapljic malinove arome. Zaradi arome maline bo krema dobila lepo roza barvo in malinov okus.

Kremo z okusom maline premažemo čez puding. Zaradi bele, čokoladne in roza barve bo sladica na prvi pogled takoj spominjala na Planica sladoled, tudi okus bo približno takšen.

Pekač za 5 ali več ur postavimo v zmrzovalnik (odvisno od zmrzovalnika). Kot Planica ledene rezine – lchf naj zamrznejo. Ni potrebno, da globoko zamrznejo, vendar zamrzniti morajo tudi v sredini sladice oz. nekako po občutku. Šele nato režemo na rezine. Tik pred serviranjem jih lahko po želji še okrasimo.

Ponudimo na krožniku z žličko ter kot Planica ledene rezine – lchf uživamo kot sladoled.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

2 thoughts on “Kot Planica ledene rezine – lchf

Dodaj odgovor