Kakavovo pomarančni piškoti
Print Friendly, PDF & Email

Kakavovo pomarančne piškote delam že vrsto let. Vedno uspejo, prijetni so za oko in doma jih imamo izredno radi. Najraje jih pripravljam ob koncu leta za praznike, saj nekako enačim vonj pomaranče z zimo, oziroma hladnejšim delom leta. Sestavljeni so iz dveh delov testa, v enega dodamo kakav, v drugega pa pomarančni sok in lupinico. Kakav v prahu in pomarančna lupinica se lepo podata eden z drugim.

Pripomočki za pripravo kakavovo pomarančnih piškotov

  • pečica
  • električni mešalnik
  • pekač, ki pride s pečico

Sestavine za pripravo kakavovo pomarančnih piškotov

  • 300 g moke + 20 g za svetlo testo
  • 160 g masla
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 rumenjak
  • 1 jajce
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ščep soli
  • 3 žlice pomarančne lupinice
  • sveže iztisnjen pomarančni sok
  • 2 žlici kakava ali čokolade v prahu

Postopek priprave kakavovo pomarančnih piškotov

Preden začnemo s peko, vzamemo maslo iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo. Ko je voljno za oblikovanje, ga postavimo v skledo, dodamo sladkor v prahu, jajce ter rumenjak. V drugi skledi presejemo moko in dodamo žličko pecilnega praška, ščep soli ter premešamo.

K moki s pecilnim praškom in soljo dodamo maslo, sladkor v prahu, jajce in rumenjak. Premešamo z električnim mešalnikom. Če je na prvi otip testo rahlo suho, ga dokončno vgnetemo kar z rokama.

Pripravo kakavovo pomarančnih piškotov nadaljujemo tako, da testo razdelimo na dva približno enaka dela, oziroma lahko je svetli del malenkost večji. V en kos dodamo 2 žlici kakava ali čokolade v prahu, v drugi kos pa pomarančno lupinico in sveže iztisnjen pomarančni sok. Svetli del testa bo po dodatku pomarančnega soka bolj pocast, zato dodamo še 20 g moke in vgnetemo.

Tako dobimo svetli in temni del testa. Oba zavijemo v folijo za živila in položimo v hladilnik za pol ure.

Ko si testo spočije, nadaljujemo z delom. Delovno površino rahlo pomokamo in temni del testa razvaljamo v pravokotnik na 3-4 mm debelo. Svetli del oblikujemo v valj. Temni del rahlo navlažimo z vodo, nanj postavimo valj svetlega testa in ovijemo.

Oblikovani valj ovijemo v folijo za živila in postavimo v zamrzovalnik, da rahlo otrdi. Med tem ga večkrat pogledamo in obrnemo, da se nam ne splošči na mestu, kjer je v stiku z dnom zamrzovalnika.

Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija.

Valj testa vzamemo iz zmrzovalnika in ga narežemo na 0,5 cm debela kolesca. Na pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem, polagamo kolesca in med njimi pustimo razmak, saj med peko narastejo. Kolesca naj imajo premer do 4 cm.

Pečemo jih 13-14 minut klasično. Na spodnji strani morajo postati rahlo rjavkasti.

Odlični, dišeči, mamljivi. Naj tekne!

 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor