Japonske puhaste palačinke
Kot že samo ime pove, so japonske puhaste palačinke rahle, mehke. Sestavine so podobne kot pri navadnih palačinkah, le razmerja med njimi so precej drugačna. Rumenjakom dodamo zelo malo mleka in moke, limonino lupinico ter maslo. Iz beljakov pa naredimo meringo, ki jo nato primešamo rumenjakovi zmesi.
Pripomočki za pripravo japonskih puhastih palačink
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo japonskih puhastih palačink
za 3 osebe
- 2 jajci
- 25 g mleka
- 35 g moke
- ščep soli
- 40 g sladkorja
- 15 g masla
- limonina lupinica
- žlička limoninega soka
Postopek priprave japonskih puhastih palačink
Pripravimo si 2 posodi in ubijemo 2 jajci, pri tem ločimo beljake in rumenjake, vsako v svojo posodo. K rumenjakoma damo ščep soli, moko, mleko, raztopljeno maslo in limonino lupinico. Premešamo z metlico. Zmes je kar gosta, kot prikazuje spodnja sredinska fotografija.
V drugi posodi k beljakoma dodamo žličko limoninega soka in pričnemo mešati. Najprej mešamo eno minuto, po minuti pa dodajamo po tretjino sladkorja, vsakih 30 sekund. Masa postane podobna masi za meringe. Torej, zelo čvrsta.
Vzamemo žlico in z njo zajamemo zmes beljakov in jo primešamo rumenjakovi zmesi. S tem jo naredimo mehkejšo in tako lažje primešamo še preostalo beljakovo maso.
Ponev, v kateri se hrana ne prijemlje, zmerno segrejemo. Z žlico polagamo maso v ponev. Japonske puhaste palačinke pečemo na vsaki strani po 3 minute do zlato rjave barve.
Pečene japonske puhaste palačinke sem v moji različici prelila z javorjevim sirupom in zraven postregla maline. Same palačinke so kar sladke, zato se mi je zdelo primerno, da z malinami dodam še svežino in kislost. Naj tekne!