Jagodna zloženka
Jagodna zloženka je zelo preprosta sladica, tako po okusu kot pripravi. Če iščete sladico, ki bo naredila velik vtis, a želite ostati preprosti, je jagodna zloženka prav tisto kar iščete. Ta sladica privlačnega videza in nežnega okusa bo pripravljena v par korakih in je enkraten zaključek poletnih večerov.
Pripomočki za pripravo jagodne zloženke:
- električni mešalnik in 2 skledi
- metlica, ožemalnik, nož in dilca
- 4 servirni kozarci
Sestavine za jagodno zloženko
Za 4 porcije:
- 300 g svežih jagod
- 1 limona
- 500 g slaščičarske kreme
- 250 ml smetane za stepanje
Postopek za pripravo jagodne zloženke
Jagode so naša glavna sestavina, zato se bomo sladice lotili kar pri njih. Jagode operemo in očistimo, na stran damo 4-8 celih jagod za poljubno dekoracijo ter preostale narežemo na koščke. Jagode prelijemo s sokom ene limone, tisti bolj sladkosnedi lahko dodajo žličko ali dve sladkorja.
Sedaj pripravimo našo kremo »Chantilly«, ki jo dobimo preprosto s tem, da slaščičarski kremi (recept zanjo najdete tu) primešamo delež stepene smetane. V našem primeru bo razmerje med slaščičarsko kremo in smetano 2:1, če želimo bolj blag okus kreme povečamo delež smetane, s tem bomo dobili tudi bolj puhasto kremo.
Stepeno smetano postopoma primešamo slaščičarski kremi. Najprej žlico ali dve, da se krema zmehča in dobi podobno strukturo. Nato še preostanek pazljivo, da ne izgubimo zračnosti, ki jo smetana doda »chantilly« kremi.
Krema »chantilly« je pripravljena, vzamemo jagode in servirne kozarce ter pripravimo jagodno zloženko. Jagodno zloženko sestavimo iz štirih plasti. Prva plast jagodne zloženke so jagode, sledi ji krema »chantilly« in tako naprej.
Na vrh naše jagodne zloženke za dekoracijo lahko postavimo eno jagodo ali par rezin jagod ali jagodo zarezano kot vrtnico. Po želji lahko dodamo tudi malo smetane ali pa potresemo s čokoladnimi drobtinicami. Tako. Jagodno zloženko lahko takoj postrežemo.
Dober tek!