Jagode, avokado in čokolada kot hitri posladek
Print Friendly, PDF & Email

Zakaj se ne bi poigrali z domišljijo in postregli jagode, avokado in čokolado kot hitri posladek, zraven pa dodali še smetano in baziliko. Ne boste verjeli, to je odlična kombinacija. Da ne razpredam niti bo najbolje, da kar poskusite to hitro pripravljeno razvajanje.

Jagode, avokado in čokolada kot hitri posladek – pripomočki:

 • deska
 • nož
 • tolkač za meso
 • poljubne skodelice za serviranje
 • desertna žlička

Jagode, avokado in čokolada kot hitri posladek -sestavine

Za eno osebo:

 • nekaj jagod
 • četrtina srednje velikega zrelega avokada
 • košček temne čokolade
 • vejica cvetoče bazilike
 • nekaj jušnih žlic sladke ne stepene smetane
 • čajna žlička sladkorja

Jagode, avokado in čokolada kot hitri posladek – postopek priprave:

Operite, očistite in na četrtine narežite nekaj jagod. Vam najlepšo narežite na rezine in jo prihranite za dekoracijo na vrhu. Olupite in tanko narežite avokado. Kos temne čokolade grobo zdrobite s tolkačem za meso. Na tanke laske sesekljajte tri liste bazilike. Na dno servirne skodelice dajte dve jušni žlici ne stepene sladke smetane ter preko nasujte četrtine jagod in rezine avokada. Prelijte z ostankom sladke smetane in preko posipajte še malo sladkorja.

Preko posujte zdrobljeno temno čokolado. Na vrh pa previdno dodajte tanko rezino jagode, še ščepec sladkorja in kapljico smetane. Okrasite še z nekaj cvetovi bazilike. 

Sestavine naj bodo hladne saj bo tako posladek bolj osvežilen. Avokado vsebuje zdrave mononenasičene maščobe in tudi nekaj beljakovin zato bo glikemični indeks sladice z dodatkom avokada nekoliko nižji. Visoka vsebnost mineralov in vitaminov pa bo z vlakninami in eteričnimi olji bazilike sladico naredila še bolj zdravo. Diabetiki naj se vzdržijo sladkorju ali ga dodajo le za vzorec in bo sladica primerna tudi zanje. 

 

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor