Francoske blazinice z arašidi in pistacijo
Print Friendly, PDF & Email

Iščete recept za bolj posebne piškote, s katerimi boste nedvomno navdušili goste in domače? Potem so francoske blazinice z arašidi in pistacijo ti piškoti, ki jih iščete. Všeč bodo še posebej ljubiteljem oreščkov. Kakav, pomaranča, maslo, pistacije, arašidi in mandlji so glavni okusi, zaradi katerih so tile piškoti res posebno slastni.

Pripomočki – Francoske blazinice z arašidi in pistacijo

  • pekač velikosti 15 x 30 cm (lahko uporabite tudi druga razmerja, le da je velikost približno enaka)
  • pekači za piškote
  • peki papir
  • nož
  • kuhinjska tehtnica
  • kuhinjski robot za gnetenje testa (ni nujno)

Sestavine – Francoske blazinice z arašidi in pistacijo

POMARANČNO TESTO:
  • 180 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 10 g vanilijevega sladkorja ali žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1 jajce
  • sok polovice pomaranče
  • nastrgana lupinica 1 bio pomaranče
  • 200 g bele pšenične moke
  • 120 g mletih mandljev
  • ščepec soli
  • 120 g pistacij, arašidov in mandljev (razmerje po želji, lahko uporabimo slane oreščke)
KAKAVOVO TESTO:
  • 230 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 10 g vanilijevega sladkorja ali žlička vanilijevega ekstrakta
  • sok polovice pomaranče
  • 200 g moke
  • 45 g kakava (nesladkanega)
  • ščepec soli
  • 120 g pistacij, arašidov in mandljev (razmerje po želji, lahko uporabimo slane oreščke)

Postopek – Francoske blazinice z arašidi in pistacijo

Najprej pripravimo model, jaz sem uporabila pekač velikosti 15 x 30 cm. Lahko uporabite tudi druga razmerja, le da je velikost približno enaka. Model ne bo šel v pečico – obložimo ga s peki papirjem ali s folijo za živila, da bomo nato testo lažje vzeli ven iz modela. Za testo potrebujemo maslo na sobni temperaturi. V posodi penasto vmešamo maslo in sladkor. Nato dodamo pomarančno lupinico in sok, vanilijo ter jajce ter vse skupaj dobro vmešamo. V drugi posodi zmešamo suhe sestavine: moko, sol, mlete mandlje in ostale oreščke – lahko uporabimo grobo mlete, nekaj pa je lahko tudi celih oreščkov. Nato suhe sestavine postopoma vmešamo v testo. Testo razporedimo po pekaču na dnu, po celi površini ga poskušamo kar najbolje poravnati.

Model s pomarančnim testom damo v hladilnik, nato pa se lotimo kakavovega testa. Tudi za kakavovo testo posebej zmešamo suhe sestavine: moko, kakav, sol in oreščke in posebej maslo in sladkor. Nato suhe sestavine vmešamo v masleno maso, da dobimo testo, ki ga razporedimo po pekaču – po vrhu pomarančnega testa. Model s testom pokrijemo s folijo, da se ne bo izsušilo ter ga damo v hladilnik za vsaj 2 uri, lahko tudi čez noč.

Ko je testo dobro ohlajeno, ga vzamemo iz modela ter narežemo najprej vzdolž, nato pa še na rezine (debelina cca. 0,5 do 1 cm), ki jih polagamo na pekač (približno 2 cm naj bo prostora med piškoti, saj se malenkost razlezejo).

Piškote pečemo v prej ogreti pečici na 175 °C (ventilacijski način peke) približno 12 minut, da zadiši iz pečice. Ko piškote vzamemo iz pečice, so še mehki, a se strdijo, ko se ohladijo – tako da so navzven hrustljavi, navznoter pa še malo mehki. Skratka – božanski!

Francoske blazinice s pomarančo, kakavom in pistacijami so nared. Njami!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.8]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor