Enostavna in zdrava božanska sladica
Vsi imamo radi kakšno sladko popestritev dneva. Še zdaleč ni potrebno, da so sladice nezdrave ali pregrešne. Brez skrbi, ta sladica ima kljub svojim zdravim sestavinam polni okus in zadovolji tudi zahtevne sladokusce. Ne potrebuje kuhanja, pečenja in je lahko povsem presna. Pri tej božanski sladici je super še to, da je enostavna za pripravo, ima malo sestavin in je odprta za kombiniranje. Lahko jo zlahka prilagajate svojim željam, okusom, sezonski ponudbi in stanju v vaši omari. 🙂
Enostavna in zdrava božanska sladica – pripomočki:
- blender
- žlica
- skodelice
Enostavna in zdrava božanska sladica – sestavine:
(za 2 osebi)
- skodelica indijskih oreščkov
- skodelica ajde (za ajdovo kašo)
- 1 in 1/3 skodelica sadja po izbiri; posamično ali mešano npr.: borovnice, jagode, goji jagode, papaja, marelice…
- sladilo – odvisno od okusa in sladkosti sadja, lahko poizkusite z dvema žlicama medu ali agavinega sirupa, melase…
- voda ali sadni sok
- cimet (po želji)
Enostavna in zdrava božanska sladica – postopek:
Skodelico ajde splahnemo pod vodo, enako storimo z indijskimi oreščki. Nato čez nalijemo toliko vode, da nič ne sega nad gladino. Pri približno polovični mešanici ajde in indijskih oreščkov ajda doda malo svojega okusa in izboljša teksturo, ni pa je še toliko, da bi imela preveč svojega okusa. Razmerje med oreščki in ajdo je lahko poljubno, sladica bo odlična tudi, če uporabite zgolj indijske oreščke ali zgolj ajdo, odvisno tudi od vašega okusa. Tako namočeno pustimo stati čez noč ali pa vsaj eno uro, bolje dve. V poletnem času lahko vse skupaj postavimo tudi v hladilnik.
Če uporabljamo suho sadje, ga prav tako predhodno namočimo, lahko v topli v vodi. Pri namakanju suhega sadja ne uporabimo preveč vode, saj bomo vodo od namočenega sadja lahko uporabili za sladico, ne potrebujemo pa jo zelo veliko. Po gorenjski miselnosti torej ne zlivajmo uporabne vode stran:).
Ko si zaželimo sladice, umijemo sveže sadje. Lahko uporabimo samo eno vrsto sadja, ali pa kombiniramo okuse.
Če imamo večje kose sadja, ga narežemo. Pol skodelice sadja prihranimo, da jih bomo na koncu uporabili za dekoracijo in popestritev sladice. Preostalo sadje pa skupaj z namočeno ter odcejeno ajdo in indijskimi oreščki stresemo v blender. Dodamo sladilo. Cimet dodamo po občutku, pri borovnicah ali jagodah ga lahko izpustimo. Sprva dodamo do štiri žlici tekočine. Vključimo blender, dobiti moramo gosto in povezano kremo brez koščkov. Kasneje vodo ali sadni sok dodajamo po občutku. Če želimo bolj tekočo kremo, dodamo več tekočine.
Poizkusimo, če je dovolj sladko ali če želimo dodati še cimet. Ko smo zadovoljni s konsistenco in okusom, kremo razporedimo v skodelice. Na vrhu potresemo sadje, ki nam je še ostalo. Postrežemo takoj, če imate močno voljo, pa lahko tudi čaka v hladilniku.
Sladica je resnično odprta za kombinacije in prilagajanje okusom in razmeram. Poleg tega z neznatnimi spremembami dosežemo povsem drug okus. Dodate lahko tudi kokosovo moko.
Ko kremo spravimo iz blenderja, jo po stenah ter tleh pa je še vedno nekaj ostane. Dodamo še malo tekočine ter sladila, vklopimo blender… in že imamo okusen napitek, podoben sadnemu rastlinskemu mleku.
Če kremo naredimo malo bolj redko, pa lahko pripravimo še eno božansko sladico: skoraj tekočo kremo zlijemo v skodelico in dodamo dve žlički chia semen. Pustimo nekaj ur ali čez noč stati v hladilniku. In že imamo božanski chia puding.
Nekaj slikovnih predlogov za sadne različice
In še nekaj slikovnih predlogov za nadgradnjo recepta:
Poizkusite brez slabe vesti.