Domač prijatelj z orehi in čokolado po receptu stare mame
Print Friendly, PDF & Email

Spodnji recept za domačega prijatelja z orehi in čokolado je v naši družini že več desetletij in je eden tistih receptov, ki se ohranja iz generacije v generacijo. Spomnim se, ko sem bila še majhna deklica, kako sem se razveselila vsakič, ko je mama spekla to pecivo. Kako smo ga veselo ”grizljali” vsi člani družine. Vmes je recept že malo potonil v pozabo, a čas je, da ponovno oživi, saj je kombinacija orehov in čokolade z rahlim in hrustljavim biskvitom v domačem prijatelju  enostavno predobra, da bi kar tako pozabili nanj.

Pripomočki za pripravo domačega prijatelja z orehi in čokolado

 • skleda za mešanje
 • gosto manjše cedilo
 • vilica, ročna metlica za stepanje; lahko pa kar električni mešalnik
 • kuhinjska tehtnica
 • pekač – tisti, ki pride s pečico)
 • papir za peko
 • jušna žlica
 • električna pečica

Sestavine za domačega prijatelja z orehi in čokolado

 • 3 cela jajca
 • 70 g sladkorja
 • 1 vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo.
 • 150 g orehov
 • 50 g nasekljane temne čokolade (priporočam tudi temno čokolado z brusnicami)
 • 1/2 zavojčka pecilnega praška
 • 200 g gladke bele moke

Opomba
Po želji lahko del ali celoto orehov nadomestite z lešniki, mandlji, … ali pa s poljubnim suhim sadjem (marelice, fige, rozine, brusnice, …). Čokolado lahko izpustite in jo povsem nadomestite z oreščki, suhim sadjem. Lahko pa v domačega prijatelja vključite vse tri komponente – oreščke, čokolado in poljubno suho sadje.

Postopek priprave domačega prijatelja z orehi in čokolado

Moko in pecilni prašek zmešamo skupaj. Orehe preberemo in odstranimo morebitne delce lupin in jih na grobo nasekljamo. Prav tako nasekljamo čokolado. V posodi, v kateri bomo pripravljali maso, penasto vmešamo jajca in sladkor, vaniljev sladkor.

Pečico vklopimo in temperaturo nastavimo na 170 ° C (ventilacijska pečica).

donac-prijatelj-z-orehi-in-cokolado-po-receptu-stare-mame-3

Nasekljane orehe in čokolado dodamo k masi za domačega prijatelja. Premešamo. Počasi in postopoma dodajamo moko s pecilnim praškom, ki jo presejemo k preostali zmesi in jo počasi vmešavamo v zmes za domačega prijatelja.

donac-prijatelj-z-orehi-in-cokolado-po-receptu-stare-mame-8

Najprej bo šlo lažje, kasneje, ko bomo dodali že skoraj vso moko in bo zmes že bolj ”trdna”, bo mešanje malo težje, a nikar ne obupajte. Lepo počasi in vztrajno vmešajte vso moko. To lahko storite z vilico ali pa električnim mešalnikom.

donac-prijatelj-z-orehi-in-cokolado-po-receptu-stare-mame-4

Nasvet
Vzemite si čas im moko res presejte, saj bo tako domač prijatelj veliko bolj rahel, kot pa če bi moko le z žlico dozirali k preostali masi. Seveda pa ne bo nič narobe, če boste to storili.

Ko je zmes za domačega prijatelja z orehi in čokolado pripravljena, vzamemo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. S pomočjo žlice zajemamo maso za domačega prijatelja z orehi in čokolado, ter oblikujemo ”kolone”, kot je prikazano na spodnji sliki.

donac-prijatelj-z-orehi-in-cokolado-po-receptu-stare-mame-5

Ko porabimo vso maso, domačega prijatelja z orehi in čokolado potisnemo v pečico, ki se je sedaj že ogrela na 170 °C (ventilacijska pečica) in ga pečemo cca. 15 minut, da se lepo zapeče.

Pekač vzamemo iz pečice in prijatelja z orehi in čokolado takoj, še toplega, narežemo na približno 0,5 cm široke rezine. V kolikor ne boste domačega prijatelja narezali vročega, ga boste kasneje, hladnega, rezali veliko težje, saj se bo drobil.

donac-prijatelj-z-orehi-in-cokolado-po-receptu-stare-mame-13

Hranimo ga v posodi, ki dobro tesni, tako bo domači prijatelj z orehi in čokolado še dolgo ostal svež, če ga seveda ne boste prej pojedli.

Prijetno sladkanje s tem povsem preprostim pecivom, ki verjamem, da še marsikomu, poleg mene, v spomin prikliče lepe spomine …

donac-prijatelj-z-orehi-in-cokolado-po-receptu-stare-mame-16

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor