Cimetove rolice, v katere se boste zaljubili
Print Friendly, PDF & Email

Cimetove rolice so vsekakor sladica vredna greha. Izjemno rahlo testo, ki se dobesedno topi v ustih in okus cimeta, čez pa preliv iz kremnega sira, ki poskrbi za svežino. Priprava je zelo enostavna, le malo časa za vzhajanje si moramo vzeti.

Specite te najrahlejše cimetove rolice, obljubim, da vam ne bo žal, saj se boste enostavno zaljubili vanje.

Cimetove rolice v katere se boste zaljubili

Pripomočki za cimetove rolice:

 • okrogel pekač premera 28-30 cm ali drug primerno velik pekač
 • kuhinjski robot ali električni mešalnik z gnetilkami (seveda lahko zamesimo tudi ročno)

Sestavine za cimetove rolice

Za testo:

 • 500 g gladke bele moke
 • 1 zavojček suhega kvasa
 • 300 ml mlačnega mleka
 • 120 g masla
 • 1 jajce (M)
 • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
 • 2 – 3 žlice sladkorja
 • ščepec soli

Za cimetov nadev:

 • 70 g masla sobne temperature
 • 70 g rjavega sladkorja
 • 1½ žlice mletega cimeta

Za preliv:

 • 100 g kremnega sira (ABC, Philadelphia, …)
 • 30 – 40  g sladkorja v prahu
 • 1 žlica vaniljevega ekstrakta
 • 4 – 5 žlic mleka

Priprava cimetovih rolic

Odtehtamo 500 g gladke moke in jo presejemo v posodo, v kateri bomo zamesili. Medtem v kozici na štedilniku stopimo 120 g masla, do mlačnega segrejemo tudi 300 ml mleka.

K moki dodamo ostale sestavine: suh kvas,  2 – 3 žlice sladkorja, vaniljev sladkor in ščepec soli. Dodamo še jajce, stopljeno maslo (naj se bo vroče!) in mlačno mleko. Zgnetemo kvašeno testo. Pomembno je, da testo gnetemo 10 – 15 minut. Manj nikakor, več lahko. Dobljeno testo je lepo, gladko, svetleče in nekoliko vlažno, a se ne prijemlje rok ali sten posode. Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo na sobni temperaturi, da vzhaja in podvoji svoj volumen.

Cimetove rolice v katere se boste zaljubili

Ves čas priprave, imamo na sobni temperaturi pripravljeno tudi maslo za cimetov nadev. Maslo mora biti zmehčano (vsaj eno uro na sobni temperaturi, bolje dlje). Ko je testo vzhajalo, pripravimo cimetov nadev: skupaj zmešamo 70 g zmehčanega masla, 70 g rjavega sladkorja in žlico in pol mletega cimeta.

Cimetove rolice v katere se boste zaljubili

Vzhajano testo kipnemo na pomokano delovno površino in ga razvaljamo v obliki pravokotnika, debeline cca. 3-5 milimetrov in velikosti približno 45 x 30-35 cm.

Cimetove rolice v katere se boste zaljubili

Testo premažemo s pripravljenim nadevom iz masla, cimeta in rjavega sladkorja. Najlažje to storimo s pomočjo silikonske lopatke. Nato testo zvijemo, kot bi zvijali potico ali rolado. Prvi dve tretjini bolj na tesno, nato le ”zarolamo” in zavijemo do koca.

Cimetove rolice v katere se boste zaljubili

Dobljen svaljek narežemo na rolice, širine približno 4 centimetre, dobimo 12 rolic (svaljek je dolg cca. 50 cm). Ko bomo rolice rezali, se bodo le-te malce potlačile, da bi se temu izognili, jih lahko narežete tudi s pomočjo niti – cvirna. In sicer tako, da pod svaljek položite nit in na vrhu oba konca prekrižate in s tem zarežete v testo. Tako narezane cimetove rolice bodo obdržale lepšo obliko.

Narezane cimetove rolice polagamo v pekač, ki smo ga dobro namazali z maslom. Pri tem cimetovim rolicam z rokami nekoliko popravimo obliko (če smo rezali z nožem). Med njimi pustimo malo prostora.

Cimetove rolice v katere se boste zaljubili

Pekač s cimetovimi rolicami pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da vzhajajo 20 – 30 minut.
Medtem segrejemo pečico na 170 °C (ventilacija). Cimetove rolice pečemo 25 minut v že ogreti pečici.

Cimetove rolice v katere se boste zaljubili

Pečene cimetove rolice pustimo v pekaču in jih pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo (tako bomo poskrbeli, da bodo mamljivo mehke) in pustimo, da se ohladijo do mlačnega.

Cimetove rolice v katere se boste zaljubili

Ko se ohlajajo, pripravimo preliv iz 100 g kremnega sira, 30-40 g sladkorja v prahu, 4-5 žlic mleka in žlice vaniljevega ekstrakta. Vse sestavine zmešamo v gladek preliv.

Cimetove rolice v katere se boste zaljubili

Preliv prelijemo oz. s pomočjo žlice porazdelimo preko še mlačnih cimetovih rolic. Preliv iz kremnega sira bo s svojo svežino poskrbel za pravo ravnovesje s sladkimi rolicami.

Če želite lahko nekaj rolic pustite brez preliva.

Cimetove rolice v katere se boste zaljubili

Cimetove rolice enostavno trgamo od celote, a previdno, saj so izjemno rahle.

Prijetno sladkanje želim!

Cimetove rolice v katere se boste zaljubili

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor