Kraljevska krompirjeva juha
Predstavljam vam recept za juho, ki bi jo jedli še kralji. Njen okus nas popelje v svet kulinaričnih doživetij. Za to juho božanskega okusa lahko uporabite sestavine, ki jih že imate doma. Naju z možem je navdušila, pripravite si jo tudi vi.
Pripomočki za krompirjevo juho:
- deska
- nož
- kuhalnica
- kozica za juho
- skleda
Sestavine za krompirjevo juho
Za 4 osebe:
- 20 g masla
- 1 večja čebula
- 25 g česna
- 6 večjih krompirjev
- cca. 2 litra vode
- 2 lovorjeva lista
- rožmarin
- peteršilj
- začimbna mešanica
- 90 g kisle smetane
Postopek za krompirjevo juho:
V kozici stopimo maslo.
Medtem čebulo narežemo na kolobarje in jo dodamo stopljenemu maslu. Pražimo jo približno pet minut na srednjem ognju. Nekaj strokov česna olupimo, jih narežemo na kolobarje, jih dodamo k čebuli in jih prepražimo. Krompir olupimo, ga narežemo na večje kose, operemo in damo v kozico k čebuli in česnu. Zalijemo ga z vodo, toliko, da je pokrit, odvisno kako gosto juho želimo imeti pozneje.
Približno 15 minut krompir kuhamo, nato mu dodamo lovorjeva lista in začimbe: rožmarin, peteršilj in mešanico začimb.
Krompir kuhamo še kakih 15 minut ali več, če imamo velike kose; skuhamo ga do mehkega na nizkem ognju. Ko je krompir kuhan, juho zmešamo s paličnim mešalnikom, tako da dobimo kremno juho.
Dekoriramo jo lahko s kislo smetano in peteršiljem, lahko pa kislo smetano še malo pokuhamo v juhi za bolj smetanast okus.
Tako, naša kraljevska juha je pripravljena.
Naj vam tekne. 🙂