Doma pripravljene tortilje
Najboljše tortilje so doma pripravljene tortilje. Če vas zanima, kako se pripravijo, preberite naslednji prispevek. Zagotavljam vam, da je priprava enostavna.
Doma pripravljene tortilje – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- skleda
- merilna posoda za tekočine
- kuhalnica
- čajna žlička
- jedilna žlica
- ponev za palačinke
- 2 kuhinjski krpi
- valjar
- krožnik
Doma pripravljene tortilje – sestavine:
(za 4 tortilje premera cca. 20 cm)
- 150 g gladke bele moke
- 1 dl sojinega mleka
- ščep soli
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1 jedilna žlica olja
Doma pripravljene tortilje – priprava:
V skledo odmerimo moko, pecilni prašek in sol. Dobro premešamo vse suhe sestavine.
Premešamo in gnetemo 2 minuti. Na začetku bo testo zelo mehko in malo lepljivo. Po 2 minutah gnetenja pa bo testo postalo čvrsto in elastično. Testo oblikujemo v kroglico, ga prestavimo na krožnik in pokritega s čisto kuhinjsko krpo pustimo počivati pol ure.
Po pol ure iz testa oblikujemo 4 enako velike kroglice (cca. 65-70 g vsaka). Najlažje je, da testo razdelimo na pol in potem vsako polovico še enkrat na pol. Testo pustimo počivati še dodatnih 10 minut.
Nato vsako kroglico testa na pomokani površini najprej z rokami oblikujemo v ploščat krog. Pomokamo valjar in testo zvaljamo čim bolj na tanko.
Na ognju segrejemo ponev za palačinke. Ko je res zelo vroča (preverimo s kapljico vode – če zacvrči, je ponev dovolj segreta), nanjo damo tortiljo. Ko se po celi površini tortilje naredijo mehurčki, tortiljo obrnemo in na hitro popečemo še na drugi strani.
Preden v ponev damo novo tortiljo, ponev obrišemo s suho kuhinjsko krpo. Postopek ponavljamo, dokler ne spečemo vseh tortilj. Pečene tortilje polagamo na čisto kuhinjsko krpo, da se počasi ohladijo.