Polnjene paprike
Polnjene paprike po starem dobrem receptu naših babic so odlična izbira ko potrebujete kosilo za nekaj dni ali imate veliko družino. Svetujem, da naredite polnjene paprike po tem receptu vsaj 1 dan prej. Polnjene paprike po tem receptu zadostujejo za 10 oseb.
Polnjene paprike – pripomočki:
- veliki lonec za kuhanje polnjene paprike s pokrovom
- srednje velika posoda za praženje mesa
- kuhalnica
- velika jušna žlica
- deska in nož za rezanje
- tehtnica
Polnjene paprike – sestavine:
- 20 rdečih paprik primernih za polnjenje
- 1 kg mešanega mletega mesa
- 4 srednje čebule
- 2 veliki žlici narezanega peteršilja
- 100 g podolgovatega belega riža
- 2 veliki žlici paradižnikovega koncentrata
- 200 g narezanega paradižnika (pelati) ali sveže narezan paradižnik
- olje
- sol
- poper
- vegeta
- 1 goveja kocka
- voda
Polnjene paprike – postopek:
Operemo in očistimo papriko. Peclja ne zavržemo, ker ga bomo uporabili kot pokrov za napolnjeno papriko.
V srednje veliki posodi za praženje segrejemo malo olja in pražimo na drobno narezano čebulo. Dodamo narezan peteršilj, mešano mleto meso in riž. Posolimo popopramo in pražimo toliko, da meso dobi rjavkasto barvo.
Ko je meso praženo, ga odstranimo z ognja in v pokriti posodi pustimo, da se malo ohladi. V veliko posodo damo malo olja in 2 žlici paradižnikovega koncentrata. Dodamo 1 dl vode, govejo kocko, pelate in žlico vegete.
Sestavine pražimo 5 minut, da se raztopijo in povežejo na tihem ognju.
Iz posode z mletim mesom napolnimo očiščene paprike, jih pokrijemo z pecljem in zlagamo v veliko posodo .
Postopek ponavljamo, dokler posoda s polnjenimi paprikami ni polna, posoda z mesom pa prazna.
Posodo katero smo uporabili za praženje mesa ne spiramo, vanjo vlijemo 1l vode, premešamo in polijemo polnjene paprike, zložene v veliki posodi.
Kuhamo na zmernem ognju 1h 40min, v pokriti posodi.
Polnjene paprike so pripravljene.
Dober tek!