Bučna rulada s sirom in šunko
Bučna rulada s sirom in šunko je, četudi se morda ne zdi, zelo enostavno pripravljena. Le nekaj sestavin, malce spretnosti in kmalu bo iz pečice, ki opravi večino dela, lepo zadišalo. Poleg postrežemo le še veliko skledo solate in kosilo je nared.
Sočna, lahka, a vseeno nasitna bučna rulada s sirom in šunko, v kateri se lepo prepletajo okusi izbranih začimb bo, preverjeno pri mojem možu, prepričala tudi tiste, ki sicer trdijo, da bučk ne marajo.
Pripomočki za bučno rulado s sirom in šunko
- papir za peko
- pekač v velikosti pečice
Sestavine za bučno rulado s sirom in šunko
Za 4 osebe:
- 1600 g bučk (cukete)
- 150 g korenja
- 4-5 žlic drobtin
- sol
- 2-3 ščepci popra
- 3 ščepci muškatnega oreščka
- 1 žlica posušenega peteršilja ali manjši šopek svežega
- ¼ – ½ čajne žličke mletega česna
- 3 jajca
- 150 g sira (v mojem primeru ementaler, lahko tudi parmezan)
- 200 g pica šunke
Priprava bučne rulade s sirom in šunko
Bučke umijemo in jim odrežemo oba končna dela. Če so bučke domače, mlade in olupek ni trd, lupljenje ni potrebno. Bučke naribamo. Malenkost posolimo, premešamo in pustimo, da spustijo vodo (cca. 15 minut). Med tem časom lahko na drobno naribamo sir in korenje (korenje jaz kar sesekljam v sekljalniku).
Bučke dobro ožamemo, če je potrebno to naredimo dvakrat. Vklopimo tudi pečico in jo nastavimo na 170 °C, ventilacija.
Dobro ožetim bučkam dodamo: 3 jajca, naribana sir in korenje, malo soli, česen v prahu (ne skoparite), muškatni orešček, peteršilj, poper in premešamo (najlažje kar s čistimi rokami). Sedaj po občutku dodamo še drobtine. 4-5 žlic, če bučk niste dobro oželi, lahko tudi 6. Jaz sem dodala 4 žlice drobtin. Ponovno dobro premešamo. če bi se vam zmes zdela premokra, lahko dodate še žlico ali dve drobtin, a ne pretiravajte.
Vse skupaj denemo na papir za peko, ki smo ga razgrnili po kuhinjskem pultu. Z rokami oblikujemo v enakomeren pravokotnik, na vrhu pustimo malo prostora. Spodnji del obložimo s šunko. Pričnemo zavijati, pri tem si pomagamo kar s papirjem za peko, ki ga rahlo privzdigujemo.
Končamo tako, da je bučna rulada s sirom in šunko še veno na papirju zapeko, malo stisnemo skupaj konce. Vse skupaj samo še prestavimo na pekač (najlažje kar tako, da pekač postavimo v nivo pulta in papir z rulado ”zapeljemo” nanj.
Bučno rulado pečemo v vnaprej ogreti pečici na 170 °C (ventilacija) 45 – 50 minut, po potrebi, še kakšno minuto dlje, odvisno od moči vaše pečice.
Pečeno bučno rulado narežemo na poljubno široke kose (priporočam 2- 3 cm) in postrežemo skupaj z najljubšo solato, meni se, za moj okus, odlično podajo zraven smetanove kumare.
Dober tek želim!
Ljubitelji bučk poskusite tudi: