Ognjičevo mazilo
Print Friendly, PDF & Email

Ognjič je čudežna rožica, ki nam s svojimi ognjenimi cvetovi krasi vrt vse do pozne jeseni. V bistvu, ko ga enkrat zasejemo, se ga več ne rešimo, ker se sam zaseje in tako imamo vsako leto obilico čudovitih cvetov. Ognjičevo mazilo, ki ga bomo pripravili iz cvetov ognjiča, lahko uporabimo proti marsikateri tegobi. Zelo blagodejno deluje proti suhi koži, lajša srbečico od pikov žuželk, pospešuje celjenje ran, neguje suhe in razpokane ustnice, omili tegobe ekcema in pomaga pri razdraženi koži, neguje otroške ritke, pomaga pri sončni alergiji, neguje in pospešuje celjene razpokanih pet …

Ognjičevo mazilo – pripomočki:

  • kozica
  • pokrovka
  • cedilo
  • gaza
  • kuhalnica
  • posodice za mazilo

Ognjičevo mazilo – sestavine:

Količina zadošča za 200 ml mazila

  • 200 ml kvalitetnega hladno stiskanega olivnega olja
  • 30 cvetov ognjiča (+ -)
  • 20 g čebeljega voska

Ognjičevo mazilo – postopek:

Dopoldan v suhem vremenu naberemo ognjičeve cvetove. Cvetov ne spiramo, temveč jih samo otresemo morebitnih živalic. Oljčno olje segrejemo samo toliko, da je zelo toplo in pazimo, da ne zavre. Izberemo zares kvalitetno olje, kajti na ta način, bo tudi mazilo zelo kvalitetno. V segreto olje stresemo ognjičeve cvetove, s kuhalnico premešamo, pokrijemo s pokrovko in pustimo stati 1 uro, lahko tudi dlje. Zaradi cvetov bo oljčno olje postalo nekoliko motno, vendar to naj vas ne moti.

Po eni uri (lahko tudi dlje) precedimo olje s cvetovi preko gaze, ki smo jo položilo preko cedila.

Precejeno olje vrnemo v kozico in ker se je že ohladilo, ga ponovno nekoliko segrejemo. Sedaj dodamo čebelji vosek in mešamo tako dolgo, da se vosek povsem raztopi. Če bomo dodali preveč voska, bo mazilo zelo trdo in se ne bo dalo mazati. Če bo mazilo preredko, bo preveč tekoče in spet bomo imeli težavo pri uporabi. Dokler ne dobimo prakse, lahko naredimo preizkus tako, da z žlico kanemo malo mazila na krožniček in počakamo, da se strdi. Takoj bomo videli ali je pretrdo ali preredko. Če je pretrdo, dodamo oljčno olje, če je preredko, dodamo čebelji vosek.

Informacija
Čebelji vosek nabavimo v čebelarskih centrih. Običajno se prodaja v večjem kosu, vendar ne zastara, tako da ga bomo lahko uporabljali tudi naslednja leta.

Še vroče oz. toplo mazilo nalijemo v posodice in jih zapremo s pokrovčkom. Napolnjene posodice ne premikamo in jih pustimo na miru, da se mazilo strdi. Nato jih hranimo v temen prostor.

Ognjičevo mazilo ima izredno negovalne in blagodejne učinke, zato ne sme manjkati prav v nobeni hiši.

Nasvet
Naredite ognjičevo mazilo nekaj posodic več in tako imate darilca neprecenljive vrednosti za vaše najboljše prijatelje.

Ocena:
Skupaj: 37 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor