Ledena posoda
Print Friendly, PDF & Email

Na okus jedi vpliva vrsta dejavnikov. Tudi temperatura in izgled jedi. Tako kot mora biti prava tradicionalna nedeljska slovenska goveja juha z rezanci servirana z oblaki pare, ki se kadijo iz nje, tako mora biti kumarična juha servirana ledeno hladna. Za ta namen je odlična ledena posoda. Lepa na pogled, zelo poceni, ker vanjo vložite samo nekaj dela, praktična, ker jo ni treba pomivati. Ledena posoda ima dodano vrednost, ker jed krasi in jo hladi.

ledena posoda

Kaj potrebujemo za ledeno posodo?

  • 2 stekleni posodi, eno za 4-6 cm manjšega premera od druge
  • 2 leseni palčki
  • široki lepilni trak
  • zamrzovalnik

Sestavine za ledeno posodo:

  • voda
  • poljubni okrasni elementi

Postopek izdelave ledene posode:

Prekuhajte vodo in jo ohladite na sobno temperaturo. Postavite manjšo posodo v večjo.

ledena posoda

Vmes nalijte vodo. Pri tem vam bo manjša plavala na vodi. Potisnite manjšo posodo v vodo tako, da na vrh položite dve palčki, ki ju s širokim lepilnim trakom pritrdite pod večjo posodo. Pazite, da bo manjša posoda enakomerno okoli in okoli oddaljena od sten večje, ker boste na ta način zagotovili, da bo imela vaša ledena posoda enakomerno debele stene.

ledena posoda

V vodo razporedite okrasne elemente, najbolje v navezavi z jedjo, ki jo boste v ledeni posodi postregli. Če bo to kumarična juha ali grška solata, lahko v vodo vložite kolobarje kumar. Vmes lahko vložite vejice mete. Če imate na krožnikih ali servietah naslikane marjetice, vložite v vodo marjetice. Domišljiji dajte prosto pot.

ledena posoda

Tako pripravljeno posodo postavite za nekaj ur z zamrzovalnik, najbolje čez noč. Preden boste jed servirali, jo vzemite iz zamrzovalnika, odstranite lepilni trak in palčki, v manjšo posodo nalijte malo mrzle vode, da odstopi in jo odstranite. Obrnite posodo in z mrzlo vodo polijte tudi večjo.

ledena posodaOdstranite jo in ledeno posodo postavite na manjši krožniček. Pripravljeno jed vzemite iz hladilnika, jo predenite in postavite na mizo.

ledena posoda
Primer serviranja hladne kumarične juhe v ledeni posodi.

Uživajte v hrani in lepi postrežbi! 🙂

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor