Fiziološka raztopina – kako jo naredimo doma?
Print Friendly, PDF & Email

Fiziološka raztopina je sterilna tekočina, s katero starši dojenčkom čistijo nosek. Uporablja se tudi za izpiranje ran. Poglejmo, kaj pravzaprav je fiziološka raztopina, za kaj vse se uporablja in nenazadnje, kako jo lahko naredimo doma.

fizioloska-raztopino-kako-jo-naredimo-doma-5

Kaj je fiziološka raztopina?

Fiziološka raztopina je 0,9 % raztopina natrijevega klorida v vodi. Povedano po domače, gre za navadno kuhinjsko sol, ki jo v določenem razmerju (9 gramov na 1 liter vode) raztopimo v prekuhani vodi.

V medicini se uporablja za različne namene: izpiranje ran med operativnimi posegi, izpiranje nosne votline, za obkladke. Pri dehidraciji in krvavitvah se uporablja za nadomeščanje izgubljene vode, natrija in klora itd.

Doma se najpogosteje uporablja za nežno izpiranje občutljive nosne sluznice dojenčka, da se nosek prej odmaši in da dojenček lažje zadiha. Uporablja se lahko za vsakodnevno higieno nežnih predelov telesa; za čiščenje oči (zunanjost vek).

Fiziološka raztopina – pripomočki:

  • natančna tehtnica (gramska)
  • kozica za kuhanje
  • žlica
  • manjša steklenica s pokrovom

Fiziološka raztopina – sestavine:

Če potrebujemo manjšo količinofizioloska-raztopino-kako-jo-naredimo-doma-1, prilagodimo količine (npr. 0,5 litra vode in 4,5 g kuhinjske soli)

  • 1 liter vode
  • 9 g kuhinjske soli

Fiziološka raztopina – postopek:

S pomočjo natančne tehtnice stehtamo 9 g kuhinjske soli.

fizioloska-raztopino-kako-jo-naredimo-doma-2

Pristavimo posodo z 1 litrom vode ter jo prekuhamo.

fizioloska-raztopino-kako-jo-naredimo-doma-3

Prekuhani vodi dodamo 9 gramov soli in počakamo, da se raztopina ohladi. Ohlajeno fiziološko raztopino nalijemo v čisto steklenico in zapremo. Priporočljivo jo je shraniti v manjše stekleničke. Odvisno je seveda, za kaj jo uporabljamo in koliko jo potrebujemo.

fizioloska-raztopino-kako-jo-naredimo-doma-4

Že res, da je fiziološka raztopina sicer na voljo v lekarnah in večjih trgovinah, a običajno jo potrebujemo prav takrat, ko so slednje zaprte ali oddaljene. Če bo ta preprost recept “fiziološka raztopina – kako jo naredimo doma?”, odmašil vsaj en zamašen nosek, je moj namen dosežen. Smrk.

Ocena:
Skupaj: 99 Povprečno: 4.3]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor