Doma narejen plastelin
Print Friendly, PDF & Email

Bliža se čas obdarovanja, kot prvi Miklavž, nato božič in na koncu še novo leto, in pojavljajo se vprašanja kot so: Kaj bomo kupili otrokom? S čim lahko razveselimo naše najmlajše in najbolj navihane družinske člane? In podobna vprašanja …

Zakaj pa jim darila ne bi sami naredili? Idealno darilo je plastelin domače izdelave, saj z njim spodbujamo otrokovo kreativnost, iz njega lahko naredi kar mu srce poželi, poleg tega pa ni strahu, da bi mu škodil v primeru, da ga poje, saj vemo iz katerih sestavin plastelin je (moke, vode, olja, jedilne barve …).

doma narejen plastelin

Pripomočki za pripravo plastelina

  • kozica in kuhalnica
  • deska ali pult
  • posoda za shranjevanje

doma narejen plastelinSestavine za pripravo plastelina

  • 135 g moke
  • 50 g koruznega škroba
  • 100 g fino mlete soli
  • 2 jušni žlici olja
  • 250 ml vode
  • 1/2 vrečke vinskega kamna
  • jedilne barve po želji

Postopek za pripravo plastelina

Prvi korak je iz drobno mlete soli narediti super fino mleto sol zato, da bo naš plastelin bol mehak. To naredimo tako, da sol zmeljemo v mlinčku ali v sekljalniku.

doma narejen plastelin

V kozico s premazom proti prijemanju stresemo moko, koruzni škrob, super fino mleto sol in ½ vrečke vinskega kamna, če ga nimate, bo tudi pol vrečke pecilnega praška prav prišlo. S kuhalnico dobro premešamo sestavine.

doma narejen plastelin

Postopoma in med konstantnim mešanjem prilijemo vodo tako, da ne dobimo grudic, dokler ne dobimo mehke in gladke zmesi.

doma narejen plastelin

Na zadnje primešamo še olje in jedilno barvo, po želji lahko v zmes primešamo tudi kako kapljico naravne arome, da bo plastelin prijetnega vonja. Uporabimo lahko barve v prahu, pasti ali gelu.

doma narejen plastelin

Ideja
Načeloma se vsako barvo plastelina kuha posebej, komur pa se to ne da, lahko skuha večjo količino brezbarvnega plastelina ter ga, ko se pohladi razdeli na manjše dele in vsakega zamesi z drugo barvo.

Kozico z dobljeno zmesjo postavimo na štedilnik, kuhamo na srednjem ognju par minut in pri tem konstantno mešamo. Večina vode mora izhlapeti, drugače bomo dobili zelo lepljiv plastelin, s katerim se ne bo užitek igrati. Paziti pa moramo, da ga ne zažgemo zato ga ne smemo puščati samega na štedilniku. Kuhamo, dokler se zmes ne poveže in začne stikati s sten.

doma narejen plastelin

Plastelin je kuhan, ko ga postane težko mešati in odstopa od stene.

doma narejen plastelin

Dobljen plastelin moramo še malo pregnesti na deski in že je pripravljen. Preden se lotimo mesiti plastelin lahko počakamo par minut, da se malo ohladi tako, da nas ne bodo roke pekle.

doma narejen plastelin

Hranimo ga do 3 mesce, zaprtega v steklenih kozarcih, plastičnih posodah ali vrečkah za shranjevanje živil.

doma narejen plastelin

Tako, sedaj pa le z veseljem na delo!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor