Namen in uporaba začimb in dišavnic
Z začimbami in dišavnicami jedem izboljšujemo in spreminjamo vonj, okus in barvo, lahko pa jedi damo po začimbi tudi ime. Aromatične snovi človeku zbudijo tek in vplivajo poživljajoče na delovanje prebavnih organov. Ste kdaj v dvomih kako in kje uporabiti določeno začimbo ali dišavnico? Nič več. Preberite si spodnji seznam, ki vam bo v pomoč pri uporabi začimb in dišavnic. Predstavil vam bom začimbe in dišavnice, ki so najbolj v uporabi.
Namen in uporaba začimb in dišavnic
Bazilika
Lahko jo uporabljamo za majoneze, namaze, dodajamo jo lahko k mesnim juham in juham iz stročnic, mesnim jedem iz jagnjetine in svinjine, dodatek k omakam in zelenjavnim jedem …
Brinove jagode
Dodajamo kot dodatek k marinadam za mesne jedi, divjačinske mesne jedi.
Cimet
Uporabljamo kot dodatek sadnim in mlečnim juham, k sadnim in vinskim omakam, medenemu pecivu, čežanam, kompotom, raznim napitkom, likerjem in kuhanemu vinu …
Čebula in česen
Se predvsem uporabljata kot dodatek k juham, marinadam, mesnim in ribjim jedem, solatam …
Čili
Uporabljamo lahko svežega ali v kosmičih, mletega z mlinčkom. Svežemu ponavadi odstranimo semena in s tem zmanjšamo pikantnost. Uporabljamo ga kot dodatek k ribjim juham, golaževim juham, namazom, pikantnim omaka ali k solati iz zelene.
Drobnjak
Drobnjak se odlično poda k namazom, jajčnim jedem, koktajlom, juham, in smetanovi ali gobovi omaki.
Gorčična semena
Se uporabljajo za marinade, ribje juhe, kuhane ali poširane ribe, in seveda – h gorčični omaki.
Ingver
Dodajamo k teletini, perutnini, ribam, kompotom, sadnim sladicam, ter sadnim prelivom.
Janež
Se dodaja k mlečnim in sadnim juham, vinski omaki, lahko ga dodamo tudi kruhu, biskvitu, likerjem, čajem …
Kapre
So odličen dodatek k predjedem, kot so jajčne in ribje predjedi. Poda se k tatarskemu bifteku, ribam, omakam in sestavljenim solatam in prelivom.
Kardamom
Dodajamo k juham (npr. goveji, grahovi ali paradižnikovi) sesekljanemu mesu in perutnini, zelenjavnim pirejem, biskvitu ali medenjakom.
Klinčki
Dodajamo jih k sadnim in riževim juham, kunčjemu mesu, vinski in divjačinski omaki, sadnim solatam in čežanam.
Komarček
Se dodaja k obaram, ribjim jedem, paradižnikovi omaki, sestavljenim solatam.
Koriander
Je odličen za pripravo marinad, dodajamo ga k mesnim jedem, gobovi omaki in prikuham, kot so ohrovt ali zelje.
Krebuljica
Je odličen dodatek namazom, omletam in jajčnim jedem. Dodaja se k juham, kot so prežganka, narodne in krompirjevi juhi. Dodaja pa se tudi k pikantnim omakam.
Kumina
Dodajamo jo k juham in enolončnicam, mesnim jedem iz jagnjetine in svinjine, kislemu zelju, zeljnim solatam.
Kurkuma
Se poda k jajčnim jedem, perutnini in teletini. Uporablja pa se tudi za majonezne omake.
Kreša
Dodajamo jo k skutnim in sirovim namazom. In k vsem vrstam mesa, ki ga pečemo na žaru. Uporabljamo pa jo tudi pri listnatih solatah. Pogosto jo uporabimo tudi za dekoracijo jedi.
Limona
Limona se uporablja za: marinade in koktejle, ribje in obarne juhe, raguje, jedi iz svinjine, dodajamo jo še k solatam, k napitkom in celo kompotom.
Lovor
Dodajamo k marinadam, obarnim in golaževim juham, omakam, mesnim jedem iz divjačine in govedine.
Luštrek
Dodajamo k jajčnim jedem, obaram, ragujem, ričetu, ribjim in jedem iz govedine, omakam, solatam.
Majaron
Dodajamo k marinadam in namazom, krompirjevi ali golaževi juhi. Poda se k govedini, svinjini, pa tudi kuncem in celo drobovini. Odlično se poda k mesu kozlička in jagnjetini,
racam, sesekljanemu mesu, burgudski omaki.
Melisa
Dodajamo jo k namazom, omletam, ribjim in zelenjavnim juham, mesnim jedem iz rib, perutnine. Meliso dodamo omakam in k solatam, kot so: kumarična, paradižnikova ali sestavljene solate. Dodajamo pa jo tudi k dresingom.
Meta
Meta se lahko dodaja k teletini in jagnetini. Poda se tudi k ribjim jedem. Odlična pa je tudi kot dodatek sadnim solatam.
Muškatni orešček
Dodajamo k gratiniranim predjedem, kremnim in obarnim juham, k omakam in prikuham.
Origano
Dodajamo k paradižnikovi juhi, lahko pa tudi k ovčetini in svinjini.
Pehtran
Dodajamo k namazom in marinadam. Odličen je v čebulni in ribji juhi. Poda se k divjačini, teletini, ovčetini in svinjini, ter k lovski in gorčični omaki in krompirjevi in kumarični solati.
Peteršilj
Dodajamo k namazom in marinadam, jajčnim jedem, juham in obarnim juham, k omakam, prikuham, solatam.
Piment
Dodajamo k marinadam, mesnim solatam, mesnim juham, ribjim jedem in ragujem, divjačinski omaki, čajnemu pecivu in sadnim solatam.
Poper
Dodajamo k marinadam, juham, mesnim jedem, omakam.
Rožmarin
Dodajamo k marinadam, ribjim in zelenjavnim juham, k mesnim jedem.
Šatraj
Dodajamo k marinadam, obarnim in ragu juham, h kunčjemu in ovčjemu mesu, govedini in sesekljanemu mesu, divjačinski omaki.
Timijan
Dodajamo k marinadam. Obarnim in ragu juham ter fižolovi in krompirjevi juhi. Dodajamo ga k mesnim jedem iz ovčetine, divjačine, govedine in drobovini. Poda se še k burgudnski omaki in k ciganskim in pikantnim omakam.
Zelena
Zelena se veliko uporablja kot dodatek k juham. Dodaja pa se tudi mesnim jedem, k
omakam in tudi k zelenjavnim pirejem.
Žafran
Dodajamo k ribjim predjedem, mesnim in ribjim juham, k perutnini, rižotam.
Žajbelj
Dodajamo k ribjim predjedem in namazom ter pikantnim omakam. Poda se divjačinski enolončnici, k svinjini in drobovini.
Pa obilo kuharskih užitkov !