Merjenje količin brez tehtnice
Print Friendly, PDF & Email

Včasih se nam zgodi, da moramo nekaj okusnega pripraviti, pri čemer bi potrebovali tehtnico in mogoče tudi merilnik tekočin, a tega preprosto nimamo. Razlogov za to je lahko več. V ta namen sem vam pripravila, oz. odmerila seznam pogostih sestavin, katere lahko odmerimo po žlicah in žličkah. Torej merjenje količin brez tehtnice, ko le-te ni, naj ne bo več težava. 😉

merjenje-kolicin-brez-tehtnice-2

Jušna žlica, čajna žlička in kavna žlička, ter merjenje količin brez tehtnice:

Vse tri, uporabljamo po večini kar vsak dan. Tako da so nam vedno pri roki, če smo le v bližini kakšne kuhinje ali le pribora. Pa poglejmo.

Jušna ali jedilna žlica:

Suhe sestavine (zvrhana/izravnana):

  • Bela moka – 26 g/9 g
  • Kristalni sladkor – 22 g/7 g
  • Sladkor v prahu – 24 g/8 g
  • Sol – 40 g/11 g
  • Prenični zdrob (gres) – 16 g/6 g
  • Suha polenta – 22 g/7 g
  • Riž – 23 g/9 g
  • Kakav v prahu (grenek) – 15 g/5 g
  • Sezamovo seme – 14 g/5 g
  • Laneno seme – 16 g/7 g
  • Kus-kus – 17 g/7 g

Mokre sestavine (zvrhana):

  • Voda – 13 g
  • Mleko – 12 g
  • Sladka smetana – 9 g
  • Mascarpone sir/kremni sir – 45 g
  • Nutella ali sladek namaz – 107 g
  • Med – 34 g
  • Sladek sirup – 10 g
  • Rum – 12 g
  • Skuta (nepasirana) – 49 g
  • Jedilno olje – 11 g
  • Maslo (nestopljeno) 31 g

merjenje-kolicin-brez-tehtnice-1

Čajna in kavna žlička:

Suhe sestavine(čajna/kavna):

  • Kristalni sladkor – 7 g/4 g
  • Sladkor v prahu – 9 g/5 g
  • Sol – 7 g/4 g
  • Kakav – 4 g/-
  • Bela moka – 9 g/5 g

Mokre sestavine (čajna/kavna):

  • Voda – 5 g/3 g
  • Mleko – 4 g/-
  • Med – 20 g/13 g
  • Sladka smetana – 3 g/-
  • Mascarpone sir – 17 g/7 g
  • Nutella ali sladek namaz – 22 g/13 g
  • Skuta (nepasirana) – 13 g/6 g
  • Jedilno olje – 5 g/3 g
  • Maslo (nestopljeno) 11 g/6 g

Vzamemo si v zakup, da so pri takih meritvah vedno možna odstopanja. Pri čajni in kavni žlički, so nepotrebne meritve izpuščene, ker me nekoliko obdajajo dvomi, da bi nekdo meril npr. riž po čajnih žličkah. 😛 Upoštevamo, da srednje velika jušna, oz. jedilna žlica drži cca. 15 ml tekočine.

  • Ko smo že pri tem, odmerimo še srednje veliko jajce, ki tehta 70 g, z lupino vred. Njegov beljak tehta cca. 40 g, ter rumenjak, ki tehta cca. 20 g.

Cup ali ameriška skodelica, ter ostalo:

Veliko krat se znajdemo na spletu in najdemo kakšen recept v angleškem jeziku, pri katerem naletimo na cup, oz. skodelico, katero čez lužo uporabljajo za meritve, posebej pri peki. Navadno jih ločimo in uporabljamo za suhe sestavine in tekočine. Na nek način je takšen način peke lažji, po drugi strani pa nekoliko manj natančen, kot naši metrični grami in kilogrami. 🙂 Med drugim se veliko uporabljajo tudi oz (ounce) ali po naše unče, katere se nato pretvorijo v grame, sem ter tja naletimo na kakšen pint, ki se uporablja pri merjenju tekočin in gallon, ali kar po naše, galona, katera se sicer uporablja za mero volumna, ampak v vsakodnevni rabi, za tekočine. Poznamo tudi pound (lb), ali funt, na katerega tudi lahko naletimo v kulinariki. 🙂

merjenje-kolicin-brez-tehtnice

Suhe sestavine (cup):

  • 1 cup = 135 g bele moke, 200 g kristalnega sladkorja, 225 g sladkorja v prahu.

Tekočine (cup):

  • 1 cup = 240 ml tekočine, 225 g masla.

Ounce (oz) ali unča, pint, gallon ali galona, pound (lb) ali funt:

  • 1 unča (oz) = 28 g
  • 1 pint = 568 ml
  • 1 galona = 3,7 litra
  • 1 funt (lb) = 454 g

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor