Kaj ko bi tokrat oves namesto pšenice
Print Friendly, PDF & Email

Če boste vprašali naše babice in starše kaj si mislijo o ovesu, boste najbrž dobili odgovor, da je to hrana za živino.

Kaj ko bi tokrat oves namesto pšenice
Oves

Pa je res?

No, da bomo odkriti, oves so v dobi naših staršev in prastaršev res večinoma uporabljali kot krmo za živali. Takrat je namreč bel kruh, oziroma kruh iz pšenične moke veljal za prestižnega. Ljudje so večinoma jedli kruh in pa pecivo iz polnozrnate moke, ki je bila veliko cenejša in dostopnejša. Oves pa so bolj jedli konji, prašiči in drugi hlevski štironožci.

Kaj pa danes?

Danes lahko spremljamo pravi »bum« zdrave prehrane. Povsod vidimo tako imenovana superživila. Vse od Chia semen, različnih alg pa do Mace in drugih eksotičnih pripravkov in dodatkov. Vse te čudežne oblike hrane bi naj imele veliko antioksidantov, mineralov in vitaminov, ki nas ohranijo zdrave, ter se borijo proti boleznim.

Pa je to res?

Seveda je. Naše telo, okolje v katerem živimo, celo zemlja, voda in zrak, vse je do neke mere »zastrupljeno«. Pa ne tako, da nas lahko takoj ubije. Je pa res, da smo začeli sami sebe z uporabo kemikalij počasi delati bolne. Vedeti moramo namreč, da pred sto leti ni bilo toliko avtomobilov, težke industrije, pesticidov in še marsičesa drugega. Vse te škodljive stvari preidejo v zrak, našo vodo in zemljo iz katere nato zraste hrana, ki jo pojemo. Zato potrebujemo antioksidante, ki nam pomagajo pri vsakodnevnem boju proti zaužitim strupom.

A ne potrebujemo vedno tujih živil

Res je. Za ohranjanje zdravja ne potrebujemo vedno dragih prehrambenih dodatkov. Človeško telo namreč najlažje in najbolj učinkovito izrabi hranila iz hrane, ki je pridelana v njegovem domačem okolju. Zato npr. Japonci lažje presnavljajo ribe, kot pa Evropejci.

Prav zato je pomembno, da tudi mi zaužijemo čim več domače hrane. Tu najde svoje mesto predvsem oves.

kaj-ko-bi-tokrat-oves-namesto-psenice

Zakaj ravno oves?

Oves ima veliko beljakovin, vlaknin, fosforja, selena, železa, mangana in kalija. Vsebuje pa tudi veliko vitamina E. Poleg tega ima oves malo maščob in celo skrbi za manjše vrednosti holesterola v krvi. Predvsem pa je denarno dostopnejši, kot veliko drugih živil.

Pa še nekaj, ovsena moka je podobna beli pšenični moki, kar pomeni, da jo veliko ljudi raje uporablja, kot pa polnozrnato. Tudi zato, ker je svetle barve, ter se da z njo delati, kot z običajno moko.

Zato nič ne oklevajte, vsak dan zaužijte skodelico ovesa v različnih oblikah. Lahko, kot kosmiče z svežim sadjem za zajtrk, kot dodatek pri peki, namesto drobtin pri praženju ali pa zamenjajte običajno moko za ovseno. Kar koli boste storili, telo vam bo hvaležno.

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor