Čokoladna glazura z visokim sijajem
Vedno sem se spraševala kako se naredi čokoladna glazura z visokim sijajem kot odsev ogledala. V bistvu sploh ni težko, je pač procedura, ki rabi čas in zato je končni rezultat takšen kot si ga želimo. Pred samim postopkom kuhanja glazure, si pripravimo vse pripomočke in odmerimo vse sestavine, da se ne bomo kasneje lovili.
Čokoladna glazura z visokim sijajem – pripomočki:
- tehtnica
- 3 posode
- cedilo z najbolj drobnimi režami
- metlica za mešanje
- žlica
- palični mešalnik
- kuhinjski termometer
- merica za odmerjanje tekočine
Čokoladna glazura z visokim sijajem – sestavine:
Sestavine zadoščajo za preliv torte
- 10 g želatina lističev + voda v kateri jih bomo namakali
- 125 ml vode
- 225 g sladkorja
- 150 g črne čokolade
- 30 g grenkega kakava
- 65 ml polnomastne sladke smetane
Čokoladna glazura z visokim sijajem – postopek:
Želatina lističe namočimo v hladno vodo in jih pustimo namakati.
V kozico nalijemo vodo in dodamo sladkor.
Vodo s sladkorjem pokuhamo, da se sladkor stopi in ko doseže temperaturo 104 stopinj Celzija odstavimo iz ognja.Dodamo nalomljeno čokolado in z metlico mešamo tako dolgo, da se čokolada popolnoma stopi.Nato dodamo grenki kakav v prahu in ponovno mešamo tako dolgo, da se vse poveže.Primešamo še sladko smetano in spet temeljito premešamo.Ko zmes doseže 60 stopinj Celzija dodamo namočene in temeljito ožete želatina lističe.Z metlico premešamo, da se želatina lističi stopijo.
Sedaj vse skupaj precedimo skozi cedilo.Precejen preliv zmiksamo s paličnim mešalnikom.In vse še 1x precedimo.Sedaj nastopi čas čakanja, kajti pred uporabo preliva, mu mora temperatura pasti na 29 stopinj Celzija.
Tik pred uporabo glazuro premešamo in nato kolač bogato prelijemo. Sladica se bo svetila z visokim sijajem danes, jutri oz. vse dokler je ne bo zmanjkalo.Želim vam veliko lepih sladic z visokim sijajem.