Bučni pire iz kozarčka
Print Friendly, PDF & Email

Dobila sem buče. Nekaj sem jih narezala na kocke in shranila v skrinjo. Želela pa sem jih shraniti nekako drugače,  nisem hotela klasičnih vloženih buč v kisu. Iskala sem recept, kako narediti pire in ga shraniti v kozarcu, ker nisem našla recepta nikjer na spletu, sem se odločila, da sama eksperimentiram. Nastal je zelo enostaven in zame zelo uporaben recept.

Bučni pire iz kozarčka

Bučni pire iz kozarčka – pripomočki:

  • globlji pekač
  • blender
  • kuhinjska krpa
  • skleda
  • več manjših kozarčkov za vlaganje skupaj s pokrovčki

Bučni pire iz kozarčka – sestavine:

  • večja buča
  • sol in poper po okusu
  • olivno olje

Bučni pire iz kozarčka – postopek priprave:

Bučo prerežemo na 4 kose, ji izdolbemo semen in položimo na namaščen pekač.

Bučni pire iz kozarčka

 

Kose buč posolimo, popramo in pokapamo z olivnim oljem.

Bučni pire iz kozarčka

Pečemo jih v pečici na 180 °C,  1 uro.

Bučni pire iz kozarčka

Pustimo nekaj časa, da se ohladi, nato jo postrgamo od lupine in jo prestavimo v blender.  Še posolimo, popramo (po okusu lahko dodamo različne začimbe ). Zmiksamo v pire in napolnimo kozarčke, ki jih postavimo v globlji pekač,  katerega smo napolnili z mlačno vodo.

Bučni pire iz kozarčka

Bučni pire iz kozarčka
Napolnjeni kozarci v pekaču z vodo, pripravljeni za pasteriziranje.

Kozarčke prekrijem z mokro kuhinjsko krpo in jih damo ponovno v pečico na 180 °C za 45 min. Postopek se imenuje pasterizacija.

Bučni pire iz kozarčka

Po končanem pasteriziranju, kozarce zavijemo v odejo in pustimo da se počasi ohlajajo.

Bučni pire lahko  uporabimo:  kot samostojno jed za zakuho oz. zgostitev omak, juh za njoke (z moko ali skuto, … ), itd.

Naj vam tekne!

Renata Novak

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor