Bučni pire iz kozarčka
Dobila sem buče. Nekaj sem jih narezala na kocke in shranila v skrinjo. Želela pa sem jih shraniti nekako drugače, nisem hotela klasičnih vloženih buč v kisu. Iskala sem recept, kako narediti pire in ga shraniti v kozarcu, ker nisem našla recepta nikjer na spletu, sem se odločila, da sama eksperimentiram. Nastal je zelo enostaven in zame zelo uporaben recept.
Bučni pire iz kozarčka – pripomočki:
- globlji pekač
- blender
- kuhinjska krpa
- skleda
- več manjših kozarčkov za vlaganje skupaj s pokrovčki
Bučni pire iz kozarčka – sestavine:
- večja buča
- sol in poper po okusu
- olivno olje
Bučni pire iz kozarčka – postopek priprave:
Bučo prerežemo na 4 kose, ji izdolbemo semen in položimo na namaščen pekač.
Kose buč posolimo, popramo in pokapamo z olivnim oljem.
Pečemo jih v pečici na 180 °C, 1 uro.
Pustimo nekaj časa, da se ohladi, nato jo postrgamo od lupine in jo prestavimo v blender. Še posolimo, popramo (po okusu lahko dodamo različne začimbe ). Zmiksamo v pire in napolnimo kozarčke, ki jih postavimo v globlji pekač, katerega smo napolnili z mlačno vodo.
Kozarčke prekrijem z mokro kuhinjsko krpo in jih damo ponovno v pečico na 180 °C za 45 min. Postopek se imenuje pasterizacija.
Po končanem pasteriziranju, kozarce zavijemo v odejo in pustimo da se počasi ohlajajo.
Bučni pire lahko uporabimo: kot samostojno jed za zakuho oz. zgostitev omak, juh za njoke (z moko ali skuto, … ), itd.
Naj vam tekne!
Renata Novak