Cepkana paprika
Print Friendly, PDF & Email

Cepkana paprika? Hmmmm … le kaj bi to bilo? Slišala sem, da je za prste obliznit in zato sem šla na lov za receptom. Kaj hitro mi je postalo jasno od kod ime “cepkana” paprika in kmalu bo tudi vam. V bistvu je to svojevrstna gurmanska specialiteta, ki rahlo spominja na ajvar, vendar je veliko več kot ajvar. Postopek kuhanja je dolgotrajen in ponavadi traja kar 2 dni. Priporočljivo je, da povabite prijateljice in ob klepetu in druženje bo vse hitreje šlo.

cepkana-paprika-10Cepkana paprika – pripomočki:

  • pekač
  • deska za rezanje
  • nož
  • večji lonec za kuhanje
  • kuhalnica
  • cedilo
  • stekleni kozarci

Cepkana paprika – sestavine:

  • 9 kg rdeče špic paprike
  • 2,5 dl belega sončničnega olja
  • 2 in 1/2 žlice soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 5 žlic kisa za vlaganje

Cepkana paprika – postopek priprave:

Paprike operemo, osušimo in naložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

cepkana-paprika-1

Popečemo jih v pečici na 220 stopinj Celzija cca. 20 minut oz. ko vidimo, da olup paprike na določenih mestih počrni, jih enkrat obrnemo, da še na spodnji strani dobijo barvo.

cepkana-paprika-12

Pečeno papriko damo na cedilo, pokrijemo s servieto in pustimo, da se nekoliko ohladijo. Nato jo olupimo in očistimo semen ter jo ponovno damo na cedilo, kjer jo pustimo nekaj ur, še najbolje čez noč, da se od nje izteče večji del tekočine.

cepkana-paprika-2

In sedaj pridemo do razkritja od kod ime “cepkana paprika”. Naslednji dan papriko cepkamo, kar pomeni, da jo po dolžini naceframo. Zelo pomembno je, da se ne zmotimo in ne ceframo ali režemo po širini.

cepkana-paprika-3Vendar, ker je cepkanje oz. cefranje resnično zamudno opravilo, mislim da s tem, če z nožem papriko po dolžini zrežemo na tanke rezance, ne skvarimo kvalitete proizvoda. Res gre veliko hitreje.

cepkana-paprika-4

 

Nacefrano oz. na rezance zrezano papriko ponovno damo na cedilo in jo tako pustimo vsaj 2 uri ali več, da se iz nje odteče večina tekočine. To je zelo pomembno, kajti s tem bomo skrajšali čas praženja paprike.

cepkana-paprika-5

 

V večjo posodo vlijemo olje in ga segrejemo. Nato dodamo nacefrano papriko in premešamo. Pražimo na zmernem ognju. Po približno pol ure praženja, dodamo sol in sladkor ter pražimo dalje.

cepkana-paprika-9

Ko bo tekočina povrela in se bo naredila takšna mazava zadeva, dodamo še kis in pražimo še ene 15 minut. Čas praženja je vse skupaj cca. 75 minut (odvisno od količine).

cepkana-paprika-8

 

Kozarčke predhodno segrejemo v pečici na 80 stopinj Celzija in v ogrete polnimo cepkano papriko. Po vrhu nalijemo žlico olja, tesno zapremo in vrnemo nazaj v ogreto, vendar ugasnjeno pečico, kjer naj se kozarčki ohladijo. Čeprav je veliko dela in paprike količinsko kar nekaj,  dobimo iz te količine samo 2,5 litra. Malo, vendar nebeško dobro.
cepkana-paprika-10Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor