Zapeljive sladke školjke
Print Friendly, PDF & Email

Sladke školje so prave male zapeljivke, saj nas bodo očarale že ob prvem očesnem stiku. S svojim posebnim izgledom in s kremnim polnilom bodo zadovoljile vse, ki imajo radi kremna peciva. Školjčni kalupi so iz krhkega testa, polnilo je vaniljeva krema in sladka smetana.

zapeljive sladke školjke

Zapeljive sladke školjke – pripomočki:

 • školjčni kalupi

Školjčne kalupe uporabimo takšne, kot jih imamo na razpolago – silikonske, kovinske … Vendar, če imamo možnost, predlagam, da uporabimo prave školjčne lupine. Preverimo na oddelku z morsko hrano.

Zapeljive sladke školjke – sestavine:

Krhko testo:

 • 180 g gladke moke
 • 70 g masla
 • 8 g vaniljev sladkor
 • 1 manjše jace
 • 2 g pecilni prašek
 • 70 g sladkorja v prahu
 • ščepec soli

Vaniljeva krema:

 • 2 jajci
 • 4 žlice sladkorja
 • 1 vrečica vaniljeva pudinga (38 g)
 • 15 g gustin moke
 • 50 ml + 300 ml mleka
 • 8 g vaniljev sladkor
 • 80 g masla

In še:

 • 300 ml sladke smetane za stepanje
 • sladkor po želji

In še:

 • maslo za premaz školjčnih kalupov
 • ostra moka za posip školjčnih kalupov

Zapeljive sladke školjke – postopek:

Predlagam, da najprej skuhamo vaniljevo kremo, ker se mora do nadaljnje uporabe  ohladiti. V bistvu jo lahko skuhamo tudi že dan prej. Jajca in sladkor stepemo v jajčno kremo. Nato primešamo prah vaniljevega pudinga, gustin moko in 50 ml mleka. Premešamo tako, da je masa brez grudic.

zapeljive sladke skoljke

 

V kozico nalijemo 300 ml mleka in pustimo, da zavre. Nato zakuhamo jajčno kremo na enak način kot bi kuhali puding. Zraven ves čas mešamo in pazimo, da se nam krema ne prismodi.

zapeljive sladke skoljke

Kuhano vaniljevo kremo predenemo v drugo posodo in jo tesno prekrijemo s pvc folijo. Folija bo preprečila, da bi se na vrhu naredila plast kože. Posodo damo na stran in pustimo, da se ohladi.

zapeljive sladke skoljke

Lotimo se krhkega testa. Iz vseh sestavin ugnetemo homogeno testo. Testo zavijemo v pvc folijo in ga pustimo, da vsaj pol ure počiva.

zapeljive sladke skoljke

Med tem, ko testo počiva, pripravimo školjčne kalupe. Kalupi so lahko različni, od silikonskih, kovinskih …, vendar če imamo možnost priporočam izbiro pravih školjčnih lupin. Doma sem imela lupine jakobovih školjk, vendar so nekoliko prevelike. Za primerjevo velikosti sem jo na sliki priložila zraven ostalih školjk. Nato sem našla manjše lupinice, katere so ravno pravšnje velikosti (prilagam sliko).

zapeljive sladke skoljke

Školjčne lupine premažemo z maslom in posipamo z ostro moko – obvezno. Prvo rundo peke sem jih premazala samo z maslom, brez posipa ostre moke in jih nato s težavo dobila iz kalupa. Druga runda je bila čisto nasprotje, školjko sem na dlani samo obrnila in testo je brez pomoči kar samo padlo iz kalupa.

Iz testa naredimo majhne kroglice, katere naj tehtajo 9 g. Kroglico testa s prsti razporedimo po celotni školjčni lupini.

zapeljive sladke skoljke

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke, 10 do 12 minut, odvisno od pečice. Zraven ves čas gledamo in pazimo, da se školjke ne prepečejo. Pečene predenemo na rešeto za ohlajanje. Ohlajene ali še rahlo mlačne damo iz kalupov. Školjčno lupino v dlani obrnemo okoli, po potrebi malo potrkamo po njej in praviloma mora kar pasti iz lupine. Če ne pade, pomeni da smo premalo potrosilo z moko.

Školjčne lupine operemo v pomivalnem stroju ali ročno, jih osušimo ter pospravimo in jih spet uporabimo kadarkoli želimo.

zapeljive sladke skoljke

V ohlajeno kremo sedaj primešamo zmehčano maslo. Mešamo z električnim mešalcem, dokler ne dobimo lepe svilnate kreme. Kremo za pol ure postavimo na hladno, da se maslo strdi in tako krema postane kompaktna.

zapeljive sladke skoljke

Med tem, ko je krema na hladnem, se poigramo s školjčnimi lupinami. Ta del sicer ni obvezen, vendar s tem bomo pričarali še bolj pristen izgled školjk. V skodelico nasujemo pol žličke grenkega kakava v prahu in dodamo žličko vode. Premešamo, da se kakav stopi. Nato čopič pomočimo v pripravljeno maso ter z njim porišemo polovico školjčnih lupin. Spodnjih ni potrebno.

zapeljive sladke skoljke

Vaniljevo kremo napolnimo v dresirno vrečko in s pomočjo zvezdatega nastavka nabrizgamo polovico školjčnih lupin.

Nato napolnimo dresirno vrečko s stepeno sladko smetano in jo na enak način nabrizgamo po vrhu vaniljeve kreme. Čez nežno položimo zgornji kalup škojke. Nato na vidno mesto prilepimo še slašičarski biser. Zgornje kalupe rahlo potrosimo s sladkorjem v prahu.

Priporočam, da školjke naredimo vsaj pol dneva ali še bolj dan prej, ker se bo krhko testo natopilo in postalo fino mehko.

zapeljive sladke skoljke

Prijetno sladkanje s sladkimi zapeljivami školjkami.

zapeljive sladke skoljke

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor