Zapeljive jagodne sanje
Print Friendly, PDF & Email

Jagodne sladice vedno zmagajo. Če za njih ni potrebnega posebnega znanja in, če jih lahko pripravimo brez pečenja, pa so nasploh najboljše. Med takšne zagotovo spadajo zapeljive jagodne sanje. Najboljša je iz na soncu zorjenih domačih jagod. Seveda pa tu in tam tudi v trgovini naletimo na zelo okusne. Izberimo raje manjše sli srednje velikosti plodove jagod.

zapeljive-jagodne-sanje-9

 

Zapeljive jagodne sanje – pripomočki:

  • pekač s snemljivim robom mere 37 cm x 25 cm
  • električni mešalec
  • posoda za mešanje
  • žlica
  • manjša ponev

Zapeljive jagodne sanje – sestavine:

Sestavine so za pekač mere 37 cm x 25 cm

  • 27 kom savoiardi piškotov (mogoče še kakšen kos za rezervo, če je potrebno kje kaj zapolniti)
  • 250 ml pomarančnega soka (lahko sveže iztisnjen sok pomaranče ali juice)
  • 400 ml sladke smetane za stepanje
  • 500 ml maskarpone sira
  • 5 žlic sladkorja oz. po okusu
  • 1 žlička vanilij sladkorja
  • 6 + 4 kapljic pomarančne esence
  • 4 do 5 žlic jagodne marmelade
  • 2 žlici mandljevih lističev (lahko tudi drobljena pistacija)
  • 800 g do 1000 g svežih jagod

Zapeljive jagodne sanje – postopek:

Savoiardi piškote razporedimo po pekaču. Če se nam na koncu ne izide, jih obrežemo. Zapolniti moramo vso dno pekača.

zapeljive-jagodne-sanje-1

Piškote z žlico prelijemo s pomarančnim sokom.zapeljive-jagodne-sanje-2V posodi za stepanje stepemo sladko smetano. Smetano stepemo zelo rahlo, samo toliko, da ni več tekoča. Nato dodamo maskarpone sir in sladkor ter 6 kapljic pomarančne esence.

zapeljive-jagodne-sanje-3

zapeljive-jagodne-sanje-10Kremo iz smetane in maskarpone sira enakomerno premažemo čez piškote. Lepe, sveže in zdrave sadeže jagod prerežemo po polovici in jih s prerezano stranjo, obrnjene navzdol, polagam na kremo. Če imamo prevelike jagode, jih lahko bolj drobno narežemo. Sicer dobro bo enako, vendar po videzu veliko manj zapeljivo.

zapeljive-jagodne-sanje-5V ponvici segrejemo jagodno marmelado, kateri dodamo cca. 4 kapljice pomarančne esence. Pomarančna esenca bo zelo poudarila, osvežila in zaokrožila okus jagod. Če nimamo esence, dodamo malo pomarančnega soka, še bolje sirupa. Segreto marmelado s pomočjo žlice pokapljamo po jagodah. Na koncu čez vse potrosimo mandljeve lističe (lahko jih zamenjate z drobljeno pistacijo).

zapeljive-jagodne-sanje-6Sladico vsaj za 4 ure postavimo v hladilnik.

Zapeljivo sladkanje!

zapeljive-jagodne-sanje-7

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor