Velikonočni zajčki s pomarančno aromo
Print Friendly, PDF & Email

Velikonočni zajčki s pomarančno aromo niso samo v okras na velikonočni mizi, temveč tudi hrustljava popestritev velikonočnega zajtrka. Odlično se bodo prilegli zraven velikonočne potice in velikonočne okrasitve in s svojo pomarančno aromo popestrili praznično mizo. Prisrčni in okusni velikonočni zajčki bodo razveselili tako otroke kot odrasle.

Velikonočni zajčki s pomarančno aromo

Velikonočni zajčki s pomarančno aromo – pripomočki:

  • lonec
  • posoda
  • mešalnik
  • pekač
  • peki papir
  • modelček v obliki zajčka
  • žlička
  • valjar
  • nož
  • peki papir

Velikonočni zajčki s pomarančno aromo – sestavine:

  • 60 ml mleka
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 75 g sladkorja
  • 400 g moke
  • 250 g skute
  • 1 jajce
  • žlička pomarančne arome
  • ščepec soli
  • 75 g mehkega masla
  • rozine za okras
  • sladkor za posip

Velikonočni zajčki s pomarančno aromo – postopek:

Mleko segrejemo toliko, da je mlačno. Kvas stopimo v mleku. Dodamo žličko sladkorja in moke. Pustimo, da vzhaja.

Velikonočni zajčki s pomarančno aromo

V posodi zmešamo moko, skuto, jajce, sladkor, pomarančno aromo in ščepec soli. Dodamo mleko s kvasom in vse gnetemo v kuhinjskem robotu oziroma z ročnim mešalnikom. Dodamo še maslo in testo gnetemo tako dolgo, da postane gladko in prožno ter se lepo loči od posode. Če je treba, dodamo še nekaj moke.

Velikonočni zajčki s pomarančno aromo 2

Kvašeno testo pustimo pokrito vzhajati na toplem 45 minut.

Velikonočni zajčki s pomarančno aromo 3

Pekač obložimo s peki papirjem. Testo na rahlo pomokani delovni površini z rokami pregnetemo in ga nato razvaljamo okoli 1 cm debelo. Iz testa z modelčkom v obliki zajčka izrežemo piškote.

Velikonočni zajčki s pomarančno aromo 4

Zajčke položimo na pekač, jih okrasimo z rozinami za oči, pri nekaterih zarežemo ušesa in jih posipamo z malo sladkorja.

Velikonočni zajčki s pomarančno aromo 6

Nato zajčke pustimo vzhajati še enkrat za 15 minut. Pečico segrejemo na 200 °C. Velikonočne zajčke pečemo v ogreti pečici na srednjem vodu od 10 do 12 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Vzamemo jih ven in jih ohladimo.

Velikonočni zajčki s pomarančno aromo

Nasvet
Zajčke lahko pred pečenjem premažemo z razžvrkljanim rumenjakom, tako bodo namreč dobili lepo rumeno barvo. Za okrasitev je primeren tudi grobo zrnati sladkor.

Naj vam teknejo!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor