Velikonočna pinca
Ob misli na veliko noč, pomislim na mizo polno dobrot. Pirhi, hren, potice različnih vrst, šunke in tudi pinca so značilne jedi, ki jih uživamo med velikonočnimi prazniki.
Pripomočki za pripravo velikonočne pince:
- skodelica za kvasni nastavek
- posoda za mešanje
- žlica
- ribežen
- pekač
- peki papir
- čopič
- nož
Sestavine za pripravo velikonočne pince:
- 500 g moke (uporabimo lahko gladko, polnozrnato, črno, pirino,…)
- 1 kocka kvasa
- limona oziroma limonina lupinica
- pomaranča oziroma pomarančna lupinica
- strok vanilije ali nekaj kapljic vanilijeve esence
- 2 dl mlačnega mleka
- 80 g sladkorja
- 1 vanili sladkor
- 2 jajci
- 50 g stopljenega masla
- 2 žlici rozin namočenih v rum
- za premaz 1 rumenjak
Postopek priprave velikonočne pince:
Najprej pripravimo kvasni nastavek. V skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in malo mleka ter dobro premešamo. Pustimo vzhajati. V posodo za mešanje damo vse sestavine in dobro premešamo. Sama imam vedno na zalogi rozine namočene v rumu, tako da so že dobro prepojene in med mesenjem testa malo razpadejo. Če boste rozine namakali v rumu le nekaj minut ne bodo razpadle. Po potrebi med gnetenjem testu dodamo moko. Testo pustimo vzhajati dokler ne podvoji svojega volumna.
Nato testo še enkrat pregnete in razelimo na 5 delov ter iz vsakega naredimo kroglico. Pustimo vzhajati 15 minut. Pred peko pince premažemo s razvrkljanim jajcem in z nožem naredimo globoke reze v obliki črke y.
Velikonočne pince pečemo v klasični pečici ogreti na 180°C približno 15-20 minut, da se lepo zlato-rjavo zapečejo. Ohladimo in postrežemo ob velikonočni večerji ali zajtrku, ali pa si jih privoščimo za posladek ob vročem kakavu.
Prijetno sladkanje.