Velikonočna pinca
Print Friendly, PDF & Email

Ob misli na veliko noč, pomislim na mizo polno dobrot. Pirhi, hren, potice različnih vrst, šunke in tudi pinca so značilne jedi, ki jih uživamo med velikonočnimi prazniki.

velikonocna-pinca

Pripomočki za pripravo velikonočne pince:

  • skodelica za kvasni nastavek
  • posoda za mešanje
  • žlica
  • ribežen
  • pekač
  • peki papir
  • čopič
  • nož

Sestavine za pripravo velikonočne pince:

  • 500 g moke (uporabimo lahko gladko, polnozrnato, črno, pirino,…)
  • 1 kocka kvasa
  • limona oziroma limonina lupinica
  • pomaranča oziroma pomarančna lupinica
  • strok vanilije ali nekaj kapljic vanilijeve esence
  • 2 dl mlačnega mleka
  • 80 g sladkorja
  • 1 vanili sladkor
  • 2 jajci
  • 50 g stopljenega masla
  • 2 žlici rozin namočenih v rum
  • za premaz 1 rumenjak

Postopek priprave velikonočne pince:

Najprej pripravimo kvasni nastavek. V skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in malo mleka ter dobro premešamo. Pustimo vzhajati. V posodo za mešanje damo vse sestavine in dobro premešamo. Sama imam vedno na zalogi rozine namočene v rumu, tako da so že dobro prepojene in med mesenjem testa malo razpadejo. Če boste rozine namakali v rumu le nekaj minut ne bodo razpadle. Po potrebi med gnetenjem testu dodamo moko. Testo pustimo vzhajati dokler ne podvoji svojega volumna. velikonocna-pinca-1

Nato testo še enkrat pregnete in razelimo na 5 delov ter iz vsakega naredimo kroglico. Pustimo vzhajati 15 minut. Pred peko pince premažemo s razvrkljanim jajcem in z nožem naredimo globoke reze v obliki črke y.

velikonocna-pinca-2

Velikonočne pince pečemo v klasični pečici ogreti na 180°C približno 15-20 minut, da se lepo zlato-rjavo zapečejo.  Ohladimo in postrežemo ob velikonočni večerji ali zajtrku, ali pa si jih privoščimo za posladek ob vročem kakavu.

velikonocna-pinca-3

Prijetno sladkanje.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor