Veliki čokoladni piškoti
Print Friendly, PDF & Email

Veliki čokoladni piškoti so piškoti v pravem pomenu besede. Lahko naredimo tudi manjše, vendar je ravno velikost njihova posebnost. Sestavine teh piškotov so enostavne, ponavadi jih imamo vedno v domači shrambi, ravno tako pa ne vsebujejo nobene maščobe. Kakav tem piškotom daje malo grenak okus in, če nam le-ta ne ugaja, zmanjšamo količino kakava. Zavihajmo rokave in piškoti bodo v zelo kratkem času na mizi. Priležejo se za zajtrk h kavi ali čaju ali pa kar tako, za vmesni posladek.

Veliki čokoladno jajčni piškoti – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Veliki čokoladno jajčni piškoti – sestavine

Za 16 piškotov:

  • 4 jajca
  • 200 g kristalnega sladkorja
  • 150 g bele mehke moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška (pribl. 7 g)
  • 2 jušni žlici kakava (ali manj)
  • ščepec soli
  • ščepec nastrgane limonine lupinice
  • 50 g koščkov temne čokolade

Veliki čokoladno jajčni piškoti – postopek

Jajca skupaj s sladkorjem penasto zmešamo in dodamo limonino lupinico. Dobimo zelo rahlo in puhasto maso.

V drugo posodo presejemo moko, pecilni prašek in kakav ter dodamo sol. Dobro premešamo in dobimo kakavovo moko, katero počasi narahlo vmešamo v jajčno maso. Tako, maso za piškote imamo pripravljeno.

Na pekač v velikosti pečice položimo papir za peko in z žlico zajemamo maso ter naredimo kupčke, ki naj bodo oddaljeni eden od drugega, ker se čokoladni piškoti med peko razlezejo. Iz mase naredimo 16 kupčkov oz. piškotov. Kupčke poravnamo z žlico in poskušamo narediti čim bolj pravilne kroge. Po površini posujemo nasekljano čokolado.

Pekač položimo v vnaprej ogreto pečico (ventilacijsko) na 180 °C in piškote pri tej temperaturi pečemo približno 9 minut oz. tako dolgo, da so piškoti po površini še rahlo mehki in ne popolnoma trdi. Pečene piškote vzamemo iz pečice in jih pustimo na pekaču, da se skoraj ohladijo. Ohlajene piškote s papirja odstranimo s pomočjo noža ali lopatice.

Veliki čokoladni piškoti so nared za hrustanje. 

Naj bo sladko hrustanje prijetno.

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor