Veganska panakota v kozarcu
Veganska panakota v kozarcu je osvežilna, hitro pripravljena sladica. Narejena je z agar agarjem, rastlinskim želirnim sredstvom, in z ovseno smetano. Jagodni pire je narejen iz zmiksanih jagod (svežih ali zamrznjenih), ki jim po želji dodamo poljubno sladilo.
Veganska panakota v kozarcu – pripomočki:
- manjša kozica
- metlica za stepanje
- 6 kozarcev (po 1 dl)
- blender
- skodelico za omake
- pekač za mafine
- majhna zajemalka (za omake)
Veganska panakota v kozarcu – sestavine:
- 250 ml ovsene smetane za kuhanje (jaz uporabljam Oatly)
- 70 ml hladnega riževega napitka (lahko tudi navadno vodo)
- 1 čajna žlička agar agarja v prahu
- 500 g svežih ali zamrznjenih jagod
- malo sladila (po okusu)
Veganska panakota v kozarcu – priprava:
(za do 6 kozarcev po 1 dl)
V kozico vlijemo ovseno smetano za kuhanje in rižev napitek oz. vodo. Oboje naj bo hladno. Dodamo žličko agar agarja v prahu in premešamo. Počakamo, da zavre. Ko zavre, kuhamo dve minuti. Pogosto premešamo.
Kozarce postavimo v pekač za mafine, kot prikazuje fotografija. Pripravljeno panakoto vlijemo v kozarce. Po vseh poskusih sem ugotovila, da je to najlažje storiti z majhno zajemalko za omake. Zagotovo vam bo kapnilo mimo in napackali boste vsaj en kozarec, zato se sploh ne obremenjujte s tem. Vaja dela mojstra. Pekač za mafine z napolnjenimi kozarci damo v hladilnik za vsaj 30 min, da se panakota strdi.
Medtem pripravimo jagodni pire. Če bomo uporabili zamrznjene jagode, jih najprej odtajamo. Jagode damo v blender (skupaj s sladilom, če smo se odločili zanj) ter zmiksamo v pire. Sama pri domačih jagodah sladila nikoli ne dodajam, ker so že same jagode čisto dovolj sladke in aromatične. Pri kupljenih je pa včasih treba malo popraviti okus. Jagodni pire vlijemo v kozarce k strjeni veganski panakoti. Vlivamo lahko neposredno iz posode od blenderja, čeprav se mi za začetnike zdi lažje, če za to uporabijo posodo za omake.
Vegansko panakoto v kozarcu postrežemo ohlajeno.