Vanilijeva krema
Print Friendly, PDF & Email

Vanilijeva krema je pri pripravi sladic zelo uporabna. Z njo lahko nadevamo torte, pripravimo sladice v kozarčkih, nadevamo princeske in podobno. Aromatiziramo jo lahko z lupinico limone, pomaranče, z meto ali kaj drugega in tako dobimo kremo z okusom, ki ga potrebujemo. Priprava te kreme nam bo vzela malo časa, pripravljena pa lahko v hladilniku stoji do 3 dni.

Vanilijeva-krema

Pripomočki za vanilijevo kremo:

  • skledica za mešanje
  • manjši lonec
  • metlica za stepanje
  • folija za živila

Sestavine za cca. 0,5 l vanilijeve kreme:

  • 340 g  mleka
  • 80 g rumenjakov (cca. 4 rumenjaki)
  • 20 g moke
  • 10 g gustina
  • 60 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor

Postopek priprave vanilijeve kreme:

V skledico za mešanje damo rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor. Vse skupaj dobro premešamo z metlico za stepanje.

Vanilijeva-krema-1

Dodamo še moko in gustin ter ponovno dobro premešamo.

Vanilijeva-krema-2

Metlico za stepanje operemo oziroma vzamemo novo.

Mleko zlijemo v lonec in ga počasi segrevamo. Med tem občasno premešamo z metlico za stepanje. Mleko nam pri tem ne sme zavreti.

Vanilijeva-krema-3

Ko se je mleko segrelo ga malenkost (cca. četrtino) nalijemo k rumenjakovi zmesi ter ob tem konstantno mešamo, da se nam ne naredijo grudice.

Vanilijeva-krema-4

Preden mleko zavre vlijemo vanj dobljeno zmes. Kremo kuhamo še približno 2-3 minute. Pri tem konstantno mešamo.

Vanilijeva-krema-6

Ko je krema kuhana jo takoj preložimo na krožnik, pladenj, vrč ali kaj podobnega. Večjo površino kot bomo izbrali, hitreje se nam bo krema ohladila. Lahko pa jo shranimo kar direktno v vrečko za dekoriranje.

Dobro jo prekrijemo s folijo za živila, tako, da se folija dotika kreme in zrak ne bo imel dostopa do nje. V nasprotnem primeru se nam bo na kremi naredila skorjica.

Tako jo pustimo, da se malenkost ohladi nato pa jo postavimo v hladilnik.

Vanilijeva-krema-7

Ko je krema ohlajena jo lahko uporabimo. Z metlico za stepanje jo dobro premešamo, da se znebimo grudic, ki so nastale med hlajenjem in dobimo ponovno rahlo in kremasto teksturo.

Tako, sedaj pa lahko našo vanilijevo kremo uporabimo kot nadev za torte, sladice v kozarčki in podobno.

Prijetno ustvarjanje in sladkanje. 🙂

Vanilijeva-krema

Ocena:
Skupaj: 56 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor