Tornado rolada
Tornado rolada morda res spominja nekaj vmes med marmornim kolačem in rolado, vendar tak je samo videz. Namreč tornado rolada je povsem svojevrstna rolada in se ponaša z nadvse okusnim biskvitnim testom, ki ga odlično dopolnjuje kremni nadev. Biskvit je povsem drugačen od klasične puhaste rolade. Je poln, pa vendar mehak in nadvse sočen. Človek bi jo kar jedel in jedel …
V nadaljevanju vam predstavim recept korak za korakom.
Tornado rolada – pripomočki:
- pekač mere 37 x 25 cm
Tornado rolada – sestavine:
Biskvit:
- 10 jajc (ločimo rumenjake in beljake)
- 50 g sladkorja v prahu + 140 g sladkorja v prahu
- 8 g vaniljevega sladkorja
- 50 ml olja
- 100 ml mleka
- 160 g namenske moke za peciva
- 1 in 1/2 žličke pecilnega praška
- 20 g nesladkanega kakava
- 3 žlice vode
- ščep soli
Krema:
- 200 g kremnega sira
- 200 ml sladke smetane za stepanje
- 10 kapljic pomarančne arome
- sladkor, količina po želji
Tornado rolada – postopek:
Izberemo dve posodi za mešanje in ločimo rumenjake in beljake.
Rumenjake stepemo, ni potrebno da bi se spremenili v jajčno kremo, samo toliko, da se razpustijo in združijo. Nato primešamo 50 g sladkorja v prahu in vaniljev sladkor. Premešamo.
Dolijemo olje in mleko ter ponovno vse premešamo, da se sestavine združijo.
Moko s pecilnim praškom presejemo in jo primešamo jajčni masi.
Dobljeno zmes razdelimo na dva dela. Svetlega naj bo za odtenek več.
Nesladkan kakav presejemo, da ne bo grudic, mu dodamo malo vode in premešamo.
Kakav primešamo enemu delu svetlega biskvita.
Beljakom dodamo ščep soli in jih zmešamo v sneg. Ker je beljakov veliko, bo mešanje trajalo malo dlje, cca. 8 min. Med mešanjem postopoma dodajama 140 g sladkorja v prahu.
Sneg beljakov razdelimo na dva dela in en del snega nežno in postopoma primešamo v svetel biskvit in drugi del v temen biskvit. Sedaj ne mešamo več z mešalcem, temveč samo še s spatulo, nežno obračamo.
Pekač obložimo s peki papirjem ali s podlogo za peko. Vanj vlijemo najprej svetel biskvit in ga enkomerno poravnamo.
Čez svetel biskvit enakomerno razporedimo še temni biskvit. Nato s pomočjo zgornjega dela žlice vlečemo črte najpej vodoravno, do dna pekača. Črte naj bodo ena ob drugi, razmak cca. 2 do 3 cm. Nato po enakem postopku vlečemo črte še navpično.
Sedaj damo biskvit peči in sicer v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija, 20 minut, klasične peke, sredinsko rešeto.
Pečen biskvit s pekačem damo na rešeto in preverimo, če so se morda kje prijeli robovi pekača.
Biskvit obrnemo iz pekača na peki papir in sicer tako, da naj bo svetli del sedaj zgoraj. Navpične robove odrežemo, cca. 1 cm.
Bisvit zvijemo v peki papir in pustimo, da se ohladi. Biskvit se ne zvija kot za klasično rolada, v bistu se bo obrnil samo 2 krat.
Med tem, ko se biskvit ohlaja, naredimo kremo. Kremo lahko naredimo čisto po navdihu oz. kar pač od sestavin imamo na razpolago. Lahko je čokoladna, vaniljeva, lahko dodamo kakšno sadno aromo … Jaz sem uporabila kremni sir in smetano za stepanje ter za okus dodala pomarančno aromo in sladkor po okusu. Krema naj bo stabilna.
V ohaljeno rolado enakomerno nabrizgamo kremo. Rolado odpremo samo toliko, da lahko vanjo nanesemo kremo.
Sedaj obe strani rolade stisnemo skupaj in vse povežemo v zmotek s peki papirjem.
Tornado rolado položimo na taso in jo prenesmo v hladilnik, najbolje čez noč.
Ohlajeno rolado po vrhu potresemo s sladkorjem v prahu. Režemo jo na rezine in ponudmo na krožniku.
Naj vam tekne!