Sveži jagodno – cimetovi polžki
Sveži jagodno – cimetovi polžki so kot nalašč za otvoritev sezone jagod. In kdo se lahko upre kombinaciji jagod s cimetom? Jaz ne! Hitro primite sestavine in pripomočke v roke, in pričnite s peko. Izid je božanski – tako na pogled, kakor po okusu.
Sveži jagodno – cimetovi polžki – pripomočki:
- cedilo
- manjši nožek in velik oster nož
- deska za rezanje
- valjar
- 3 žlice
- majhna plastična posodica
- pekač
- peki papir
- pečica
Sveži jagodno – cimetovi polžki – sestavine:
- 500 g listnatega testa (2 kosa)
- 100 g masla
- 250 g jagodne marmelade
- 500 g jagod
- 2 žlici cimeta
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici mleka
- moka za posip in razvaljanje testa
Sveži jagodno – cimetovi polžki – postopek:
Preden začnete, vzemite maslo iz hladilnika, ter pustite, da se stopi. Če bi zadevo želeli pospešiti, lahko maslo stopite v parni kopeli.
Jagode dobro operite, ter odrežite zelene vrhove. Vzemite desko za rezanje in majhen nožek, ter jagode narežite na majhne koščke oziroma kvadratke. Zraven si pripravite cedilo, kamor boste koščke odlagali, saj se morajo čim bolj odcediti.
Delovno površino rahlo pomokajte. Vzemite prvi kos listnatega testa, ter ga z valjarjem razvaljajte na tanko v obliki pravokotnika. Vzemite tretjino masla ter razmažite po celotni površini testa. Pomembno je, da ne mažete robov (vsaj 2 cm pustite brez nadeva).
Čez maslo namažite 100 g jagodne marmelade.
Vzemite polovico Odcejenih jagod, ter jih posujte po celotni površini, kamor ste predhodno namazali marmelado.
Sedaj pa posujte še 1 žlico cimeta po jagodah. Zelo enostavno, kajne?
Sledi zavijanje v rolado. Sprva zavihajte krajše robove navznoter (slika 1), nato pričnite z zavijanjem (slika 2).
Vzemite oster velik nož, ter zarežite 2 cm debele kolobarje, ter jih postavite na pekač, ki ste ga predhodno obložili s peki papirjem. Celoten postopek ponovite z drugim kosom listnatega testa.
Na koncu robove dobro stisnite, da se med peko jagode ne razlezejo ven. Lahko jih tudi namažete s stopljenim maslom.
Postavite v pečico (180°C) in pecite 35 minut oziroma, dokler testo ne pozlati.
Za pripravo preliva vzemite tretjino stopljenega masla, sladkor v prahu, mleko ter 50 g jagodne marmelade, ter vse skupaj z žlico dobro premešajte.
Če vam je ostalo kaj narezanih jagod jih dodajte ob serviranju. To je odličen začetek jagodne sezone – s svežimi jagodno – cimetovimi polžki.