Španski vetrci
Print Friendly, PDF & Email

Ponavadi delam španske vetrce, ko mi ostanejo beljaki. Da pa jih ne mečem stran, naredim vetrce, ali pence, kot jim ponavadi rečemo. Španski vetrci so beljakovi piškotki, zelo krhke in lomljive teksture. Polega čaja so odlični. Poskusite!

spanski-vetrci-5

 Španski vetrci – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • pekač
  • papir za peko
  • skleda
  • manjše skledice, v primeru, da delamo vetrce več barv
  • žlica
  • električni mešalnik
  • vrečka za brizganje z nastavkom

Španski vetrci – sestavine:

Na 1 beljak:

  • 1 beljak
  • 30 – 35 g sladkorja v prahu
  • žlica limoninega soka (po želji)
  • barva za živila (po želji)

Španski vetrci – postopek:

V skledo zlijemo poljubno število beljakov.

spanski-vetrci

Z električnim mešalnikom jih stepemo nekoliko do polovice, da se samo spenijo.

spanski-vetrci-1

Nato jim dodamo sladkor v prahu in jih stepamo, dokler niso čisto čvrsti in gosti. Dodamo jim še limonin sok, in jih stepamo še minuto do dve.

spanski-vetrci-2

Limonin sok ni nujna sestavina, vetrcom doda le malenkost kislosti, če niste ljubitelj kiselkastih dobrot, lahko to sestavino po želji izpustite. Če bomo delali barvne oz. mavrične vetrce, jim z žlico primešamo poljubno barvo za živila, ki naj bo v gelu ali prahu. Beljake polnimo v vrečko za brizganje. Na pekač položimo papir za peko in vetrce brizgamo nanj.

spanski-vetrci-4

Vetrci so lahko poljubnih oblik in velikosti. Poigrajte se in ustvarite svoje najlepše vetrce! 🙂 Pekač postavimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 80°C, ter jih pustimo, da se sušijo, najprej 2 uri pri 80°C, ter nato temperaturo znižamo na 60°C. Vetrci se navadno sušijo ali trdijo več kot 5 ur, tako, da bo najbolje, če boste občasno preverili, koliko so se posušili. Sama jih najraje pustim v pečici kar čez noč.

 

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 29 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor