Sočno pecivo s pudingovo kremo in sadjem
Puhast jogurtov biskvit s čokolado, najljubše sadje in pudingova krema so sestavni deli za preprosto in hitro pripravljeno sladico, ki bo ostala sočna več dni. Všeč bo vsem ljubiteljem sadnih in svežih sladic. Ker pa kreme ni preveč, bodo po njej z veseljem posegli tudi tisti, ki niso navdušeni nad kremastim pecivom. Uporabite lahko najljubše sadje, ali pa kombinacijo večih vrst. Pecivo bo uspelo tako s svežim, zamrznjenim, kot tudi s sadjem iz kompota.
Sočno pecivo s pudingovo kremo in sadjem – pripomočki:
- globok pekač od pečice
- skleda
- skodelica (200 ml)
- žlica
- električni mešalnik
- kozica
- metlica
- nož
- deska za rezanje
- skledica
- zajemalka
- krpa
Sočno pecivo s pudingovo kremo in sadjem – sestavine
Za biskvit:
- 4 jajca
- 1,5 skodelice sladkorja
- 4 skodelice moke
- 2 vaniljina sladkorja
- 2 pecilna praška
- 1 skodelica olja
- 2 skodelici jogurta
- 100 g jedilne čokolade
- maščoba in moka za pekač
Za sadno oblogo:
- 2 skodelici poljubnega sadja
- 2 žlici sladkorja v prahu
Za pudingovo kremo:
- 1 l mleka
- 2 vrečki vaniljinega pudinga
- 5 žlic sladkorja
- malo ruma
Sočno pecivo s pudingovo kremo in sadjem – postopek:
V skledo ubijemo jajca, dodamo obe vrsti sladkorja in stepamo z električnim mešalnikom.
Med stepanjem dodamo še moko, pomešano s pecilnim praškom. Na koncu prilijemo še olje in jogurt, ter vse dobro premešamo.
Jedilno čokolado razlomimo na manjše koščke in jo postavimo za nekaj sekund v mikrovalovno pečico. Čokolado premešamo in jo še malo segrevamo. To delamo res počasi in postopno, da se čokolada ne zažge. Ko je približno polovico čokolade že tekoče, jo vzamemo iz mikrovalovne pečice in jo mešamo, da se postopoma razpusti še preostala čokolada.
Čokolado lahko razpustimo tudi nad soparo. Že rahlo ohlajeno čokolado dodamo k masi za biskvit in jo dobro vmešamo z električnim mešalnikom.
Pekač pomastimo in pomokamo, ter vanj vlijemo maso za biskvit. Enakomerno jo razporedimo po pekaču in damo v pečico, ogreto na 180°C, za približno 35 – 40 minut.
Med tem časom pripravimo sadje. Izberemo lahko najljubše sadje ali pa kombinacijo različnih vrst. Uporabimo lahko sveže sadje, iz kompota ali pa zamrznjenega. Jaz sem uporabila kombinacijo prvega pomladnega sadja: jagode, češnje in borovnice. Po potrebi odstranimo koščice in zelene dele, večje sadje pa razrežemo na manjše koščke, da bo kasneje pecivo lažje rezati. Po sadju posujemo sladkor, da sadje spusti nekaj tekočine. Če uporabimo zamrznjeno sadje, ga pogrejemo v kozici in počakamo, da se sladkor stopi. V tem primeru lahko uporabimo tudi kristalni sladkor, namesto sladkorja v prahu.
Ko je biskvit pečen (to najlažje preverimo s pomočjo zobotrebca), ga vzamemo iz pečice in zvrnemo na krpo, ter pustimo, da se ohladi. Ohlajen biskvit vzdolžno prerežemo na polovico. Spodnjo polovico vrnemo v pekač in navlažimo s tekočino, ki jo je spustilo sadje. Po navlaženem biskvitu enakomerno razporedimo sadje.
Nato se lotimo priprave pudingove kreme. V skledici zmešamo prašek za puding, sladkor in približno 200 ml mleka. Preostalo mleko vlijemo v kozico in segrevamo. K mleku dodamo še kanček ruma.
Ko mleko skorajda zavre, vanj zakuhamo puding. Ko se začne zgoščevati ga odstavimo s štedilnika in ga s pomočjo zajemalke polivamo po biskvitu, obloženim s sadjem. Ko porabimo ves puding, pokrijemo spodnji del z drugo polovico biskvita in rahlo pritisnemo, da se oba dela spojita.
Tako sestavljeno pecivo postavimo na hladno mesto, da se popolnoma ohladi in strdi. Najbolje je, če pecivo postavimo kar v hladilnik. Ko je pecivo dobro ohlajeno, ga razrežemo na poljubno velike kose in po želji posujemo s sladkorjem v prahu.
Brbončice vam bodo hvaležne.