Sočno čokoladno pecivo s kislo smetano
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladno pecivo s kislo smetano je namenjeno ljubiteljem čokolade. Rezine so izredno lahke, puhaste, zelo čokoladne in zelo sočne.

Sočno čokoladno pecivo s kislo smetano – pripomočki:

  • tehtnica
  • žlica
  • metlica za mešanje
  • kozica
  • manjša skleda
  • posoda za mešanje testa
  • električni mikser
  • pekač mere 30 x 11 cm
  • peki papir

Sočno čokoladno pecivo s kislo smetano – sestavine:

  • 120 ml vroče močne kave
  • 120 g temne čokolade
  • 200 g polnomastne kisle smetane
  • 170 g masla sobne temperature
  • 200 g sladkorja
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • 3 jajca
  • 160 namenske moke za pecivo
  • 60 g grenkega kakava v prahu
  • 1 g cimeta
  • 3 g soli
  • 9 g pecilnega praška

In še:

  • žličko sladkorja v prahu za posip

Sočno čokoladno pecivo s kislo smetano – postopek:

V kozico nalijemo kavo in jo zavremo. Uporabila sem instant kavo, lahko se uporabi tudi kava za kuhanje, vendar počakate, da se usedlina usede in kavo nato odlijete. Odstavimo in dodamo nalomljeno črno čokolado ter mešamo tako dolgo, da se čokolada povsem stopi. Ko topimo čokolado v vroči kavi, kozice ne vračamo več na ogenj.

Z električnim mikserjem stepemo v kremno zmes maslo, sladkor in vaniljev sladkor. Maslo naj bo sobne temperature.

Kremni zmesi iz sladkorja in masla postopoma primešamo 3 jajca, eno po eno.

V skledi zmešamo vse suhe sestavine: moko, kakav, cimet, sol in pecilni prašek. Sol je obvezna sestavina, kajti dodatek soli čokoladnim sladicam, le tem izredno dvigne nivo čokoladnega okusa in ga zelo poživi.

V kuhano kavo s stopljeno čokolado sedaj primešamo kislo smetano. Z metlico premešamo, da postane zmes enakomerno premešana. Priporočam, da izberete bolj trdo, kompaktno kislo smetano, namreč niso vse kisle smetane enake. Kisla smetana naj bo z najmanj 30% mlečne maščobe ali več.

Sedaj kremni zmesi iz sladkorja, masla in jajc postopoma dodajamo kremo iz kave, čokolade in kisle smetane, nato dodamo del suhih sestavin in spet kremo iz kave, nato suhe sestavine – vse dokler ne porabimo vseh sestavin.

Pekač obložimo s peki papirjem in vanj enakomerno razporedimo čokoladno testo.

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke, 60 minut.

Po peki počakamo, da se pecivo povsem ohladi. Po vrhu po posipamo s sladkorjem v prahu, narežemo in ponudimo. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor