Sočna orehova rolada
Božansko dobra in tako sočna! To je orehova rolada s kislo smetano. Enostavno narejena, brez dodane moke, premazana s kislo smetano, kateri za sladkost dodamo domačo poljubno marmelado. Za “piko na i” pa jo lahko prelijemo še s stopljeno čokolado.
Pripomočki za sočno orehovo rolado:
- pečica
- papir za peko
- klasičen pekač za pečico 42 x 36 cm
Sestavine za sočno orehovo rolado:
Za klasičen pekač 42 x 36 cm:
- 6 jajc
- 6 žlic sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 6 žlic orehov
- 1/2 žličke cimeta
- 1/2 limone (lupinica)
Polnilo:
- 400 g kisle smetane
- 1 žlica poljubne marmelade
Čokoladni preliv:
- 70 g čokolade
- 50 g masla
- 1 dl sladke smetane
Postopek za sočno orehovo rolado:
Na sobno temperaturo si pripravimo potrebne sestavine za orehov biskvit: jajca, sladkor, limono, cimet, vanilin sladkor in mlete orehe.
Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Sladkor razdelimo na dva dela: en del ga dodamo rumenjakom, drugi del beljakom. Nato beljake s sladkorjem stepemo v trd sneg, rumenjake s sladkorjem pa penasto umešamo.
K masi iz rumenjakov dodamo naribano limonino lupinico, cimet, vanilin sladkor in orehe. Vse dobro premešamo. Na koncu v to maso ročno in počasi vmešamo še sneg iz beljakov.
Biskvitno maso sedaj enakomerno razporedimo po pekaču, katerega smo prekrili s papirjem za peko. Orehov biskvit pečemo v naprej ogreti klasični pečici, 12 minut na 190 °C.
Ko je biskvit pečen, ga takoj vročega (s pomočjo papirja za peko) damo iz pekača na kuhinjsko krpo, odstranimo papir za peko in ga takoj, skupaj s kuhinjsko krpo zvijemo ter pustimo tako zvitega, da se ohladi.
Ko čakamo, da se biskvit ohladi, zmešamo kislo smetano in poljubno marmelado po vašem okusu.
Hladen biskvit razvijemo ter ga premažemo z nadevom. Pazimo le, da zadnjih par centimetrov biskvita ne mažemo. Drugače nam bo polnilo pri zvijanju sočne orehove rolade teklo iz biskvita.
Rolado zvijemo ter jo damo na hladno v hladilnik za 30 minut.
V tem času pripravimo enostaven čokoladni preliv tako, da na zelo nizki temperaturi ali nad paro stopimo čokolado, ki smo ji dodali smetano in maslo. S pomočjo žlice ali dresirne vrečke prelijemo čokoladni preliv po roladi ter jo nato vsaj za 4 ure (še bolje pa kar preko noči) hladimo v hladilniku.
Sočna orehova rolada je res božanska sladica, kateri se ne bo odrekel noben naš jedec. Zraven se prileže tudi kozarček sladkega belega vina.
Prijetno sladkanje 🙂