Sočna limonina pita
Kombinacija kislega in sladkega vedno prebudi brbončice. Za to je zaslužena sočna limonina pita, ki ima zelo enostavno pripravo. Poleg tega je pa to odličen recept za vse tiste, ki imate odveč nekaj limon.
Sočna limonina pita – pripomočki:
- 3 plastične posode
- ročni mešalec
- tehtnica
- ribežen
- vilica
- ožemalnik
- okrogel pekač (premer 30 cm)
- peki papir
- fižol za obtežitev
- pečica
Sočna limonina pita – sestavine:
Za testo:
- 200 g moke
- 150 g sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- limonina lupina 1 limone
- 100 g masla
- 1 rumenjak
Za nadev:
- sok treh limon (približno 1 dl)
- limonina lupina 2 limon
- 4 jajca
- 1 rumenjak
- 250 ml sladke smetane
- sladkor v prahu za posip
Sočna limonina pita – postopek:
Vse sestavine za testo damo v eno posodo in pregnetemo z rokami dokler ne dobimo kompaktno gladko maso.
Pekač premažemo z maslom in v njemu razporedimo testo tako, da sega do vrha pekača. Pomagamo si lahko z mini valjarjem ali nadomestkom za to – skodelico. Na koncu testo večkrat prebodemo z vilico.
Testo v pekaču postavimo v hladilnik za 20 minut. Pečico prižgemo na 180 °C. Na ohlajeno testo damo kos peki papirja, na papir pa posujemo dve pesti fižola. To bo naša obtežitev, da se testo ne bi med peko napihnilo. Tako pečemo 10 minut.
Z ročnim mešalcem zmešamo jajca v gladko maso. Dodamo jim naribano limonino lupinico in sok limon. V drugi posodi zmešamo sladko smetano, ki jo nato primešamo zmesi jajc in limone.
Pekač vzamemo iz pečice, odstranimo fižol in peki papir ter vlijemo maso.
Sedaj pečico zmanjšamo na 160 °C ter limonino pito pečemo še 50 minut.
Preden jo postrežemo jo pustimo, da se ohladi. Na koncu pa čez posujemo sladkor v prahu. Sočna limonina pita je pripravljena na razvajanje vaših brbončic. Prijetno sladko – kislo sladkanje. 🙂