Sočen marmorni kolač
Receptov za marmorni kolač je res veliko, toda težko je dobiti dobrega. Po tem receptu boste dobili sočen in zelo okusen marmorni kolač, ki bo kot svež še naslednji dan, čeprav bo težko počakal tako dolgo. 😉
Sočen marmorni kolač – pripomočki
- pekač za peko šarklja oz. marmornega kolača premera 25 cm
- električni mešalnik
- 125 ml kavna skodelica za merjenje sestavin
Sočen marmorni kolač – sestavine
Za kolač:
- 5 jajc
- 3 skodelic sladkorja (ena skodelica ima 125 ml)
- 5 skodelic gladke pšenične moke
- 2 skodelici sončničnega olja
- 1 skodelica mleka
- pol vrečke pecilnega praška
- 3 do 4 jušne žlice kakava
Za glazuro:
- 100 g temne čokolade
- 4 jušne žlice sončničnega olja
Sočen marmorni kolač – postopek priprave
V eni posodi penasto vmešamo jajca, dodamo olje, presejano moko in pecilni prašek. Premešamo, da bo nastala gladka zmes.
Pekač za marmorni kolač naoljimo in potresemo z moko.
Vanj vlijemo polovico svetle zmesi. V drugo polovico svetle zmesi dodamo kakav in premešamo, da nastane gladka temna zmes.
Previdno prelijemo prek svetle zmesi in z vilicami rahlo premešamo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in marmorni kolač pečemo približno 45 do 50 minut. Nato naredimo test z zobotrebcem, da vidimo, ali na njem ostane kaj biskvita — v tem primeru pečemo še malce dlje. Pečen marmorni kolač pustimo, da se ohladi. Nato model obrnemo “na glavo”. V kozici pripravimo preliv tako, da nad paro raztopimo čokolado in dodamo olje. Čokoladni preliv prelijemo prek marmornega kolača, kar pa ni nujno; lahko ga tudi pretresemo s sladkorjem v prahu, po želji.
Sočen marmorni kolač razrežemo in uživamo v sočnem, mehkem biskvitu, ki bo ostal takšen tudi naslednji dan, če bo seveda marmorni kolač do tedaj “preživel”. 🙂 Poleg se odlično prileže tudi skodelica mleka ali kakava. Prijetno sladkanje!