Smetanovi rogljički
Smetanove rogljičke je vedno delala moja mama. Uporabljala je domačo sladko smetano in namesto masla domačo svinjsko mast. Danes je malo težje dobiti domačo smetano, pa vendar je okus rogljička, ki vsebuje domačo smetano, veliko polnejši in boljši. Pri uporabi svinjske masti, so rogljički zelo krhki. Jaz mast nadomestim z maslom v celoti, včasih pa dam polovico količine masla in polovico masti. Skratka, smetanovi rogljički so zelo dobri in zelo hitro narejeni.
Smetanovi rogljički – pripomočki
- posoda za mesenje
- pekač
- papir za peko
- pečica (klasična)
Smetanovi rogljički – sestavine
- 520 g bele mehke moke
- 250 g sladke smetane (po možnosti domače)
- 250 g masla (ali 125 g masla in 125 svinjske masti)
- 1 zavojček pecilnega praška
- 120 g sladkorja v prahu
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- ščepec soli
Smetanovi rogljički – postopek
Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo in ga pustimo počivati najmanj eno uro, lahko več.
Oblikujemo rogljičke in jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.
Pekač položimo v vnaprej ogreto pečico na 180 stopinj Celzija. Piškote pečemo približno 12 – 14 minut oz. tako dolgo, da se rahlo obarvajo. Ko so piškoti pečeni, vzamemo pekač iz pečice in jih pustimo nekaj časa, da se ohladijo. Posujemo jih z mletim sladkorjem …
… in poskusimo.
Odlični so!