Slastna torta “tarte tatin” z jabolki
Print Friendly, PDF & Email

Tarte tatin je tradicionalna francoska sladica, ki se v nasprotju s klasično pito peče tako, da se peče testo zgoraj, nad nadevom in se po peki obrne.

Meni je ta recept zelo všeč, upam da bo tudi vam!

Slastna torta "tarte tatin" z jabolki

Pripomočki za torto “tarte tatin” z jabolki

  • valjar,
  • skleda za mešanje testa,
  • pekač,
  • “peki” papir,
  • nož,
  • lupilec sadja,
  • ponev,
  • deska za rezanje,
  • štedilnik,
  • pečica, segreta na 180 stopinj celzija.

Slastna torta "tarte tatin" z jabolkiSestavine za torto “tarte tatin” z jabolki

Za testo:

  • 100 gramov sladkorja,
  • 100 gramov masla,
  • 150 gramov gladke moke,
  • 1 rumenjak,
  • 0,5 dcl mleka,
  • 1 pecilni prašek

Za nadev:

  • 1,5 kg jabolk,
  • pol limone,
  • 200 gramov sladkorja,
  • 20 gramov masla.

Postopek priprave torte ”tarte tatin” z jabolki

Priprava testa: maslo mora biti na sobni temperaturi. Vse sestavine damo v skledo za mešanje testa in jih nežno zamesimo v rahlo testo. Testo pustimo, da počiva 20 minut.

Slastna torta "tarte tatin" z jabolki

Ko pripravimo testo, se lotimo nadeva.

Priprava nadeva: jabolka olupimo in narežemo na enake krhlje. V ponvi skupaj segrejemo maslo in sladkor. Ko sladkor dobi rjavo barvo in postane tekoč. smo dobili karamelo. Ko dobimo karamelo, nanjo damo jabolčne krhlje in premešamo ter takoj dodamo sok pol limone, da jabolka ne potemnijo.

Slastna torta "tarte tatin" z jabolki

Jabolka v karameli nežno mešamo na srednjem ognju, dokler jabolka ne spustijo svojega soka.

Slastna torta "tarte tatin" z jabolki

V dno pekača položimo “peki” papir in nanj lepo zložimo jabolčne krhlje, katere smo predhodno odcedili. Pazimo na to, da nam ostane sok, v katerem so se jabolka kuhala, ker ga bomo rabili na koncu.

Slastna torta "tarte tatin" z jabolki

Slastna torta "tarte tatin" z jabolki

Na “peki” papirju razvaljamo testo na debeline 0,5 cm tako, da je širše 1-2 cm od širine pekača. Razvlečeno testo nežno položimo na jabolka.

Slastna torta "tarte tatin" z jabolki

Z vilico nežno pritisnemo na robove pite, tako da bo imela po pečenju lepo obliko.

Slastna torta "tarte tatin" z jabolki

Na testu z vilico naredimo luknjice, zato da se nam pita v pečici ne napihne in izgubi svoje oblike.

Slastna torta "tarte tatin" z jabolki

Pito damo v pečico in jo pečemo 35 minut na 180 stopinj celzija.

Ko je pita pečena, si pomagamo z nožem, da jo odlepimo od pekača in jo nato obrnemo na krožnik.

Slastna torta "tarte tatin" z jabolki

Pito na koncu polijemo s sokom, v katerem smo kuhali jabolka, da bo bolj sočna.

Pito pustimo počivati 10 minut, nato jo narežemo in postrežemo. Priporočam, da jo postrežete z vanilijevem sladoledom in stepeno smetano.

Slastna torta "tarte tatin" z jabolki
Tarte tatin

Bon Appétit!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.4]

Dejan Mišković

Sem kuharski mojster z dolgoletnimi izkušnjami v mednarodni kuhinji. Kuhanje je moja velika ljubezen in z največjim veseljem ustvarjam nove jedi. Za mene kuhanje ne pomeni samo poklica, ampak način življenja. Upam, da boste uživali v mojih receptih! :)

Dodaj odgovor