Slastna torta “tarte tatin” z jabolki
Tarte tatin je tradicionalna francoska sladica, ki se v nasprotju s klasično pito peče tako, da se peče testo zgoraj, nad nadevom in se po peki obrne.
Meni je ta recept zelo všeč, upam da bo tudi vam!
Pripomočki za torto “tarte tatin” z jabolki
- valjar,
- skleda za mešanje testa,
- pekač,
- “peki” papir,
- nož,
- lupilec sadja,
- ponev,
- deska za rezanje,
- štedilnik,
- pečica, segreta na 180 stopinj celzija.
Sestavine za torto “tarte tatin” z jabolki
Za testo:
- 100 gramov sladkorja,
- 100 gramov masla,
- 150 gramov gladke moke,
- 1 rumenjak,
- 0,5 dcl mleka,
- 1 pecilni prašek
Za nadev:
- 1,5 kg jabolk,
- pol limone,
- 200 gramov sladkorja,
- 20 gramov masla.
Postopek priprave torte ”tarte tatin” z jabolki
Priprava testa: maslo mora biti na sobni temperaturi. Vse sestavine damo v skledo za mešanje testa in jih nežno zamesimo v rahlo testo. Testo pustimo, da počiva 20 minut.
Ko pripravimo testo, se lotimo nadeva.
Priprava nadeva: jabolka olupimo in narežemo na enake krhlje. V ponvi skupaj segrejemo maslo in sladkor. Ko sladkor dobi rjavo barvo in postane tekoč. smo dobili karamelo. Ko dobimo karamelo, nanjo damo jabolčne krhlje in premešamo ter takoj dodamo sok pol limone, da jabolka ne potemnijo.
Jabolka v karameli nežno mešamo na srednjem ognju, dokler jabolka ne spustijo svojega soka.
V dno pekača položimo “peki” papir in nanj lepo zložimo jabolčne krhlje, katere smo predhodno odcedili. Pazimo na to, da nam ostane sok, v katerem so se jabolka kuhala, ker ga bomo rabili na koncu.
Na “peki” papirju razvaljamo testo na debeline 0,5 cm tako, da je širše 1-2 cm od širine pekača. Razvlečeno testo nežno položimo na jabolka.
Z vilico nežno pritisnemo na robove pite, tako da bo imela po pečenju lepo obliko.
Na testu z vilico naredimo luknjice, zato da se nam pita v pečici ne napihne in izgubi svoje oblike.
Pito damo v pečico in jo pečemo 35 minut na 180 stopinj celzija.
Ko je pita pečena, si pomagamo z nožem, da jo odlepimo od pekača in jo nato obrnemo na krožnik.
Pito na koncu polijemo s sokom, v katerem smo kuhali jabolka, da bo bolj sočna.
Pito pustimo počivati 10 minut, nato jo narežemo in postrežemo. Priporočam, da jo postrežete z vanilijevem sladoledom in stepeno smetano.
Bon Appétit!