Sladki turški med
Print Friendly, PDF & Email

Sladki turški med, znan tudi pod imenom mandolat, torrone … je sladica, ki nas spremlja na vseh sejmih in nas prav slastno vabi iz polic. Sicer res, da vsebuje veliko sladkorja, vendar za tisti enkrat ali dvakrat se splača grešiti, kajti sladki turški med je tako zelo slasten, da se mu je skoraj nemogoče upreti. Okus sladke karamele, medu, svežina limonine lupinice in za pikico na i hrustljavi oreščki, naredijo sladico popolno. Vendar – pozor – obvezen pripomoček pri kuhanju sladice je kuhinjski termometer. Nikar brez njega, ker vam najverjetneje ne bo uspelo. No, vsaj meni ni. S termometrom pa je priprava otročje lahka.

sladki-turski-med-17

 

Sladki turški med – pripomočki:

  • tehtnica
  • kozica
  • večja posoda
  • pekač mere 37 x 25 cm
  • kuhalnica
  • električni mešalec
  • pvc kuhinjska folija

Sladki turški med – sestavine:

  • 150 ml vode
  • 450 g sladkorja
  • 450 g cvetličnega medu
  • 4 beljaki
  • vaniljev sladkor
  • naribana limonina lupinica
  • 200 g mandljev
  • 100 g neslanih arašidov
  • 70 g neslane pistacije

Sladki turški med – postopek:

V ponvi oreščke na hitro rahlo prepražimo, nato jih presipamo v pekač in jih hranimo v pečici, na toplem na temperaturi 60 stopinj Celzija.sladki-turski-med-3V kozico prilijemo vodo, dodamo sladkor, med in vaniljev sladkor ter kuhamo. Izberemo med bolj nežnega okusa, najprimernejši je cvetlični ali akacijev. Na začetku se bodo sestavine spenile in močno narasle, vendar kmalu se bo vrenje umirilo in poleglo.sladki-turski-med-22Med tem časom, ko se kuha sirup, obrežemo oblate na mero pekača. Če imate možnost, nabavite jedilni list oz. hostijo, ki jo je lažje oblikovati in rezati. Na dno pekača položite kuhinjsko pvc folijo, ki naj na vseh strani gleda preko in nato dajte preko oblat. Pvc folija vam bo omogočala, da boste sladico lažje dobili iz pekača.sladki-turski-med-6Vmes ne pozabimo na sirup in ga vsake toliko premešamo. Pripravimo si kuhinjski termometer – obvezen pripomoček. Naj povem, da sem nekaj dni nazaj prvič pripravila turški med brez termometra, vendar žal, se nikakor ni izšlo. Evo, tako izgleda ponesrečena sladica, ki ni za nikamor.sladki-turski-med-23Torej, kuhanje turškega medu nikar brez kuhinjskega termometra!sladki-turski-med-7Med tem, ko se kuha sirup, trdo stepemo beljake. sladki-turski-med-8Beljakom primešamo naribano limonino lupinico.sladki-turski-med-9Med kuhanjem sirupa preverjamo na koliko stopinjah Celzija je že narasla temperatura. Če bi kuhali brez termometra, nam bi se sirup že zdavnaj zdel goden, da ga primešamo k beljakom, vendar ko izmerimo temperaturo, kaj hitro ugotovimo, da še ni. Sirup mora doseči med 135 do 140 stopinj Celzija. Med kuhanjem sirupa ne pokušamo, ker je zelo vroč. Pazimo, da nas med brbotanjem ne poškropi, ker bi dobili opekline.sladki-turski-med-10Ko sirup doseže 140 stopinj Celzija, ga postopoma primešamo k beljakom. Sirup ves čas pustimo na ognju, da ne začne izgubljati temperature. Če bi primešali sirup pod  130 stopinj Celzija, se nam sladica ne bi pričela trditi. Če primešamo sirup s temperaturo med 135 do 140, se bo sladki turški med strdil oz. bo postal kompakten, vendar še vedno bo prijetno lepljivo mehak. Če primešamo sirup, ki ima 150 in več stopinj Celzija, bo turški med trd kot skala in takrat bodo v nevarnosti tudi naši zobje. sladki-turski-med-24Ko smo v beljake prilili ves sirup in temeljito premešali, dodamo še oreščke, ki jih primešamo s kuhalnico.sladki-turski-med-13Zmes presipamo v pekač, ki smo ga predhodno obložili z oblati.sladki-turski-med-14Zmes enakomerno razporedimo po pekaču in prekrijemo z drugim oblatom. Sladico obtežimo in jo hranimo v temnem in hladnem prostoru  najmanj 24 ur. sladki-turski-med-15Sladki turški med z ostrim nožem razrežemo na poljubne oblike – kocke, palčke … in postrežemo. Do porabe turški med hranimo v hladilniku.sladki-turski-med-16Prijetno sladkanje!sladki-turski-med-26

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor