Sladka sultanova sarma
Print Friendly, PDF & Email

Sladka sultanova sarma je kombinacija dobrih okusov: čokolade, kokosa in smetane. Priprava je brez peke, le malo spretnosti je zaželjeno. Ker se  sladica hrani v hladilniku, je prijetno osvežilna in zelo kremna.

sladka sultanova sarma

Sladka sultanova sarma – pripomočki:

 • pekač mere 42 x 32 cm

Sladka sultanova sarma – sestavine:

Pudingova krema:

 • 1 l mleka
 • 80 g gladke moke
 • 50 g škroba (Gustin)
 • 35 – 40 g nesladkanega kakava v prahu
 • 100 g sladkorja
 • 8 g vaniljev sladkor
 • 50 g masla

Premaz:

 • 200 ml sladke smetane za stepanje
 • sladkor po okusu (lahko tudi brez)

Za posip pekača:

 • 140 g kokos moke – kosmiči

Sladka sultanova sarma – postopek:

Na štedilnik pristavimo kozico, vanjo vlijemo 700 ml mleka in dodamo polovico sladkorja ter pustimo, da zavre. V hladno mleko dodam sladkor, ker se na ta način mleko običajno ne prismodi. Mleko segrevamo na srednji temperaturi. Med tem časom, ko čakamo, da mleko zavre, pripravimo sestavine za puding. V posodici zmešamo moko, škrob, preostanek sladkorja, vanilj sladkor in grenki kakav v prahu. Dolijemo 300 ml mleka in vse skupaj mešamo tako dolgo, da ni več grudic.

sladka sultanova sarmaKo mleko zavre, kozico odstavimo in vanj primešamo zmes za čokoladni puding. Kozico vrnemo nazaj na ogenj in na blagem ognju, ob nenehnem mešanju, kuhamo tako dolgo, da dobimo teksturo pudinga.

sladka sultanova sarmaKo je puding kuhan, še v vročega vmešamo maslo in z metlico mešamo tako dolgo, da se maslo popolnoma stopi.

sladka sultanova sarma

Pekač bogato posujemo s kokos moko – kosmiči. Kokosovi kosmiči nam bodo v pomoč, ko bomo sarmice zavijali ter bodo doprinesli h končnemu izgledu sladice in seveda okusu.

sladka sultanova sarma

Še vroč puding prelijemo čez kokosovo moko in ga enakomerno poravnamo. Pekač za najmanj 3 ure, še bolje čez noč, postavimo na hladno, po možnosti v hladilnik.

sladka sultanova sarma

Po pretečenem času ohlajanja in strjevanja pudinga, stepemo 200 ml sladke smetane, kateri dodamo sladkor (količina po želji, lahko tudi brez) in jo enakomerno premažemo čez puding.

sladka sultanova sarma

Z nožem prerežemo pudingovo kremo na 6 trakov po dolžini in nato še čez polovico. Dobili bomo 12 sladkih sultanovih sarm. Z nožem potegnemo tudi ob robovih pekača, če se je morda puding prijel sten pekača, da bomo kasneje lažje zavijali.

sladka sultanova sarma

Sedaj s pomočjo lesene ali plastični lopatice zavijamo puding v sarmice, roladice. Načeloma nam zavijanje ne bi smelo delati težav. Če bi pri zavijanju puding na določenih mestih počil, se ne obremenjujte, kajti sarme so obdane s kokosovimi kosmiči in se jim morebitne estetske napake ne bodo poznale, še manj pa na okusu.

sladka sultanova sarma

Sladke sultanove sarme hranimo v hladilniku. Postrežemo jih na krožniku.

Želim vam prijetno sladkanje!

sladka sultanova sarma

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor